V Jihlavě jsou špatně značené přechody a křižovatky

Jihlava - Na dostatečné označení městských silnic chybí na Vysočině peníze. Čáry jsou tam částečně vygumované nebo jsou vytvořeny tak, že v noci či za deště téměř nejsou vidět. V Jihlavě například nejsou často označené hlavní tahy. Svislá dopravní značka tam chybí i v zatáčce na přechodu pro chodce u jihlavské nákupní zóny. V reportáži na to Česká televize už upozorňovala před čtyřmi měsíci. Nápravu dodnes nikdo nezjednal.

U jihlavské průmyslové zóny není zebra za deště nebo v noci vidět. U nedalekého kruhového objezdu navíc na přechod v zatáčce neupozorňuje žádná svislá dopravní značka. „Toto může způsobovat riziko dopravní nehody,“ uvedla před časem policejní mluvčí Dana Čírtková

„Řidič, pokud přijíždí do místa, které nezná podle místní znalosti, to může být opravdu problém. Zabrzdí pozdě, neorientuje se dobře,“ doplnila Čírtková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

„V těchto dnech se malují zejména červené přechody a to v lokalitách, kde se nachází ZŠ, protože začne školní rok,“ uvedl mluvčí jihlavských městských služeb Martin Málek.

Podobných míst, kde denně projdou tisíce lidí a projedou stovky aut je v Jihlavě několik. Vodorovné značení chybí na silnici v ulici Legionářů. Na křižovatce nedaleko centra je zase ze čtyř přechodů dobře viditelný jen jeden.

„Letos je na vodorovné dopravní značení vyčleněn jeden milion korun, který tedy ještě není vyčerpán, ale práce by měly trvat zhruba do konce září,“ řekl Málek.

Kruhový objezd v Jihlavě
Zdroj: ČT24

Podle úředníků jihlavského magistrátu musí nebezpečné městské křižovatky zmizet. Podobně jako v Telečské ulici, kde byl vybudován kruhový objezd s náklady do dvou set tisíc korun. Kvůli zrychlení dopravy v krajském městě a zvýšení bezpečnosti plánuje město vybudovat kruhové objezdy i na dalších místech.