ZŠ ve Stodůlkách má jako první v Česku plošinu pro vozíčkáře

Praha – Základní škola v pražských Stodůlkách je nově jako jediná škola v Česku vybavená plošinou pro vozíčkáře. Žáci a učitelé uspořádali sbírku na koupi speciální plošiny pro ochrnutého 12letého Martina Navrátila, který tak může pokračovat ve studiu i na druhém stupni a nemusí přestupovat do Jedličkova ústavu. Sbírka nakonec vynesla zhruba půl milionu korun.

Prostředky na plošinu škole pomohlo shánět občanské sdružení Peppermint. Konto Bariéry přispělo částkou 200 tisíc korun, polovinu přidala i městská část a zbylou část obstaralo sdružení od sponzorů, učitelů nebo rodin ostatních žáků. Studenti například vyráběli drobné dárkové předměty a peníze z jejich prodeje pak také putovaly na Martinovu plošinu. 

Hlavní budova základní školy v ulici Mezi Školami je z roku 1992, kdy se ještě nebudovaly bezbariérové přístupy. „O deset let později pak vznikl nový pavilon, který už byl zcela bezbariérový. Jenže byl určen jen pro žáky prvního stupně. Až po příchodu Martina a domluvě s jeho otcem jsme se situaci odhodlali řešit,“ uvedl ředitel školy Petr Vodsloň. Původně prý škola zvažovala i venkovní výtah, ten by ale vyšel o stovky tisíc dráž. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Sám Martin má z nové plošiny podle svých slov velkou radost, protože ho to na škole baví se zdravými spolužáky. „Jsme velmi rádi, že se vše nakonec podařilo a že jsme vůbec první školou v Česku, která obdobnou plošinou disponuje. Snad ji v budoucnu využije nejen Martin,“ dodal ředitel školy. 

Na občanské sdružení Peppermint už se obrátili další tři ředitelé pražských základních škol se žádostí o pomoc s pořízením speciální plošiny. Případné sponzory má nalákat i série charitativních koncertů, která odstartuje v lednu. A tváří prvního z nich se má stát právě Martin Navrátil.