Bulharští překupníci dávají turistům ve Varech místo korun forinty

Karlovy Vary - Údajně bulharští překupníci okrádají lázeňské hosty v Karlových Varech. Cizincům za eura prodávají místo korun maďarské forinty. Důvěřiví turisté, kteří naletí podvodníkům, prodělají na jediné výměně i tisíce korun. Podobných případů přitom stále přibývá. Shodují se na tom číšníci, kteří jsou většinou první, kdo oklamané turisty na podvod upozorní.

Oklamaní cizinci při placení oběda vložili do kožených desek tisícové bankovky v domnění, že jde o koruny. „Při zaúčtování tržby jsme se vyděsili,“ líčí svůj poslední zážitek Radek, číšník z centra lázní. „Místo českých korun tam byly forinty, tak jsme ty hosty dohnali a upozornili je na to. Řekli, že je vyměnili na ulici,“ podotkl Radek. 

Podvodníci využívají neznalosti především rusky mluvících turistů, kteří ovládají hlavně azbuku. Maďarské forinty podvodníci vydávají za české koruny. Jejich skutečná hodnota je ale více než desetinásobně nižší. 

Překupníci lákají cizince na výhodnější kurzy, než nabízejí banky 

Jde o jeden z nejstarších triků podvodníků na cizince. Okradení turisté se většinou stydí případ ohlásit, popisuje zkušenosti kriminalistů mluvčí krajské policie. „Určitě není dobré, když se něco takového stane a turisté to nenahlásí. Máme potom ztíženou situaci v rámci vyšetřování,“ konstatovala Andrea Pomichalová. 

Doporučení pro zahraniční turisty je měnit peníze v místech, která jsou oficiálně označena a certifikována. Takové informace podle ředitelky nově dostanou i turisté, kteří se v městských infocentrech budou zajímat o výměnu peněz.

Reportáž Milana Bruštíka (zdroj: ČT24)