Mladík se pokusil znásilnit dvě ženy, skončil ve vazbě

Brno – Brněnský městský soud dnes poslal do vazby osmnáctiletého sexuálního delikventa, který letos v červenci napadl v Brně dvě ženy a pokusil se je znásilnit. K útokům přitom vůbec nemuselo dojít. Mladíkovi soud už předloni nařídil ústavní léčbu kvůli dřívějším sexuálním napadením, letos na jaře ho ale na doporučení léčebny pustil na svobodu. Léčit se měl pouze ambulantně, ačkoliv byl státní zástupce proti a upozorňoval na mladíkovu možnou nebezpečnost.

Soud nařídil chlapci ochrannou ústavní léčbu poté, co se před dvěma lety pokusil znásilnit pětadvacetiletou ženu, která dokonce nesla v náručí čtyřměsíční dítě. „Později zaútočil na starší ženu. Obviněný přelezl plot a znásilnil ji na její vlastní zahrádce,“ uvedl Jan Petrásek z městského státního zastupitelství. Oba útoky se odehrály v městské části Husovice.

Letos v květnu soud na doporučení psychiatrické léčebny změnil léčbu z ústavní na ambulantní. „Státní zástupce podal proti usnesení městského soudu stížnost. Soud rozhodl jen na základě zprávy z ústavu, státní zástupce ale požadoval vypracování nového znaleckého posudku,“ dodal Petrásek s tím, že předchozí znalec u soudu jasně řekl, že pobyt mladíka na svobodě by byl velmi nebezpečný. Krajský soud ale stížnost zamítl a mladíka pustil z léčebny.

Jen dva měsíce poté zaútočil na brněnské Staré osadě na 24letou a o chvíli později i na 67letou ženu. Podle státního zastupitelství k tomu vůbec nemuselo dojít, pokud by soud nepovolil změnu způsobu léčby. „Ani městský, ani krajský soud neměl důvod zpochybňovat odborný posudek a vyjádření psychiatrické léčebny,“ hájila rozhodnutí Městského soudu v Brně mluvčí Gabriela Stočková.

Soud teď připustil obavy, že by mladík útočil dál

Městský soud v Brně dnes mladíka v neveřejném jednání vyslechl a poslal ho do vazby. „Osmnáctiletý muž byl vzat do vazby z jediného důvodu – existuje obava, že svou trestnou činnost bude opakovat,“ uvedla Stočková.

„Obviněnému hrozí vězení v délce od dvou do deseti let, navíc mu může být uložena zabezpečovací detence. Tam by byl tak dlouho, dokud by byl podle znalců nebezpečný pro společnost,“ vysvětlil Petrásek.