Veřejnost se v budoucnu na pražský magistrát jen tak nedostane

Praha - Pražané zřejmě budou mít ztížený přístup ke svým voleným zástupcům. Část radních hlavního města chce magistrát uzavřít. Dvanáct let je úřad úplně otevřený a lze se po něm pohybovat bez omezení. Podrobnější debata o možnostech omezení přístupu veřejnosti pražské radní teprve čeká. Úřad zatím nemá spočítáno, na kolik by instalace turniketů a bezpečnostních rámů vyšla.

„Znovu opakuji to, co říkám stále. Celá politika magistrátu bude otevřena. Všechna jednání budou přístupná,“ říkal pražský primátor Bohuslav Svoboda. Neuběhl ani rok a primátorova slova už neplatí. Magistrátní úředníci začali vypracovávat plán na uzavření budovy Nové radnice. Návrh na radě předložila členka ODS Aleksandra Udženija. „Ano jsem pro jakési uzavření magistrátu, a to z čistě bezpečnostních důvodů,“ potvrdila. 

Někteří zastupitelé si stěžují, že se přímo do jejich kanceláří dostane každý a může s sebou pronést třeba i výbušniny. Po dvanácti letech se mají ke vchodům opět vrátit turnikety. Pokud bude plán na omezení vstupu veřejnosti schválen, dojde k úplnému uzavření těchto dveří a návštěvy budou moci chodit pouze po ohlášení. Zadní vchod, který nyní využívají například vozíčkáři, by měl zahradit turniket.

Primátor se odvolává na vraždění v Norsku

Po schválení změny už se občané k zastupitelům nedostanou tak snadno jako dnes, kdy jim stačí vejít na úřad a najít správné dveře. U vchodu by si museli o schůzku zažádat. I podle primátora je však na místě o zavření magistrátu uvažovat, a to vzhledem k nedávným útokům v Norsku. „Jsme asi přesvědčeni o tom, že budoucnost nás donutí něco takového zavést,“ prohlásil Svoboda. 

Důvodem pro omezení přístupnosti magistrátu jsou i výhrůžky, které primátor nedávno dostával. Ani bezpečnostní rizika ale koaličního partnera občanských demokratů nepřesvědčují. „Nechceme turnikety, nic takového, kde by se někdo musel dole doprošovat schůzek u dveří,“ dodal radní za ČSSD Petr Dolínek.

Reportáž Jakuba Kalenského (zdroj: ČT24)