Havířovští radní řekli NE bioplynové stanici v Šenově

Havířov - Jasné ne výstavbě bioplynové stanice v Šenově řekli radní v Havířově. Takzvané energetické centrum, ve kterém by se spalovaly potraviny, staré tuky a další bioodpad, by podle nich ještě více zhoršilo životní prostředí ve městě. Projekt teď musí projít na krajském úřadě procesem posuzování vlivu na životní prostředí (EIA), ke kterému se mohou vyjádřit i další dotčené obce. Kraj by mohl rozhodnout už za dva měsíce. Jak v Havířově, tak i v Šenově jsou však odhodláni proti stavbě bojovat i v případě, že bioplynová stanice procesem EIA projde.

Výsledek mimořádného zasedání havířovských radních k připravované stavbě bioplynové stanice v Šenově byl jasný: jedenáct hlasů proti, žádný pro. „Hlavním důvodem je umístění této stanice, ale třeba i rozpory v dokumentaci,“ uvedl primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk. „Nacházela by se velmi blízko sídliště s dvaceti tisíci obyvatel a koupaliště a rekreační oblasti pro všechny občany Havířova,“ dodal Jan Nezhyba z komise Rady města Havířova pro životní prostředí.

„Je nám to líto. Jsme přesvědčeni, že ten projekt má smysl a že by pomohl životnímu prostředí,“ říká manažer projektu Daniel Krejča. Proti stavbě stanice na zpracování bioodpadu od začátku protestují jak v Šenově, tak v havířovské části Šumbarku. I díky petici nakonec dosáhli toho, že stavba musí projít na krajském úřadě procesem posuzování vlivu na životní prostředí.

Proces EIA je nyní přibližně v polovině, krajští úředníci v příštích týdnech vyberou zhotovitele posudku. Na jeho základě se rozhodne o tom, zda se energetické centrum nakonec vybuduje.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)