Majetek libereckých silničářů bude soukromý

Liberec – Zastupitelstvo Libereckého kraje rozhodlo, že se region zbaví své silniční správy. Namísto ní vznikne akciová silnice Silnice LK, která získá majetek stávající správy včetně lukrativních nemovitostí a pozemků. Změna má silničářům umožnit pracovat i pro města či obce. Změna ale vyvolala také hlasitou kritiku, opoziční Starostové Libereckého kraje tvrdí, že se majetek silničářů postupně rozkrade.

Obchodní firma Silnice LK bude dělat totéž, co dnešní Krajská správa silnic – uklízet sníh a spravovat vozovky. Bude k dispozici nejenom kraji, ale také městům nebo státu. Vedení regionu tvrdí, že tak nová společnost bude mít výhodnější podmínky. Ačkoli teď vedení kraje změnu prosadilo, ještě v červnu jí ale nebyla nakloněna ani část radních.

Do vínku dostanou Silnice LK majetek v hodnotě 370 milionů korun. To je hlavní trn v oku krajské opozice. Tvrdí, že si vedení silničářů bude moci s firmou dělat, co bude chtít – firma přitom bude mít k dispozici i lukrativní pozemky. Navíc chybí ekonomické analýzy změny charakteru silniční správy. „Vtírá se otázka, zda to není připraveno k tomu, aby se to přes akciovku dostalo mimo krajský majetek a mimo dosah,“ podotkl opoziční zastupitel Jiří Drda. Podle jeho kolegy Martina Půty navíc není jisté, že akciová společnost obstojí v případném konkurenčním boji.

Rada kritiku odmítá. Tvrdí, že vzhledem ke stoprocentnímu vlastnictví Silnic LK není čeho se bát. „Je to plně v rukou managementu společnosti,“ uvedl krajský radní pro dopravu Martin Sepp.

Silnice LK převezmou správy regionálních komunikací od Krajské správy silnic 1. ledna 2012. Na příští rok má zakázku od regionu jistou, na další léta chce krajský úřad vypsat výběrové řízení.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)