Policie obvinila za pád lávky u Aichelburgu jednu osobu

Trutnov - Trutnovská policie obvinila za zřícení lávky u lesního hrádku Aichelburg jednu osobu. Policie ji podezírá z přečinu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za který je možné uložit až dva roky vězení či zákaz činnosti. Na hrádku se loni v červenci konala svatba, při které se několik lidí chtělo vyfotit na mostku před objektem. Mostek ale nápor nevydržel a lidé spadli do průrvy pod lávkou, sedm se jich zranilo. Od loňského září je hrádek opět přístupný veřejnosti. Zřícenou lávku nahradila kovová konstrukce.

„V celém případu nadále pokračuje vyšetřování, po zadokumentování bude celý spis předán na okresní státní zastupitelství,“ řekl mluvčí trutnovské policie, který odmítl zveřejnit bližší informace o obviněné osobě. Policie v polovině února oznámila, že podle znaleckého posudku byla na zříceném mostku zanedbaná údržba. Podle expertů byla dřevěná nosná konstrukce lávky napadená dřevokaznou houbou trámovkou plotní.

Lesní hrádek Aichelburg stojí na lesnatém úbočí Světlé hory v nadmořské výšce 736 metrů nad mořem. Stavba romantické zříceniny, kterou vybudoval lesní personál panství Maršov jako památník Bertholda hraběte Aichelburga, byla ukončena v roce 1863. V roce 1995 vzniklo sdružení Hradní společnost Aichelburg, které začalo s obnovou památky. Byla zpřístupněna v roce 2000.