Sdružení Podané ruce změnilo způsob práce s uživateli drog

Brno – Každý drogově závislý, který přijde do brněnského Kontaktního centra Vídeňská, se setká s novým přístupem. Pracovníci centra Podaných rukou se nově zaměřují především na poradenství a individuální konzultace. Při rozhovorech s klientem zjišťují, jaké drogy užívá, do jaké patří sociální skupiny nebo jak řeší svojí situaci. Do pozadí se tak odsunulo zajištění základních životních potřeb. Možnost se v centru najíst a osprchovat dostane teď jen ten, kdo bude spolupracovat.

„Rádi klientům dále dáme polévku, necháme je osprchovat, ale chceme s nimi řešit podstatu jejich situace. Ti, kteří to řešit nechtějí, raději využívají azylová zařízení pro lidi bez domova, kam stačí jen přijít a nikdo po nich nic nechce,“ vysvětlil Jiří Valnoha ze sdružení Podané ruce.

Změna konceptu fungování centra podle něj souvisí se změnou skupiny uživatelů drog. „V 90. letech lidé dávali okatě najevo, že berou drogy, nyní se naopak snaží co nejdéle fungovat normálně,“ uvedl Valnoha. Velká část současných klientů má práci a nemusí řešit, kde bude spát nebo co bude jíst.

Centrum se tedy přirozeně přizpůsobilo tomu, že lidé vyhledávají spíše poradenství a zdravotní péči. „Pokud nechtějí se svojí závislostí skoncovat, snažíme se jim alespoň pomoci minimalizovat škody, které droga napáchá na jejich zdraví. Dáváme jim možnost otestovat se na žloutenku, HIV nebo syfilis nebo informace o tom, jak brát drogy bezpečně,“ popsal vedoucí Kontaktního centra Vídeňská Petr Blažek.

Společně s novými službami přišla také změna vizuální. „Na provozních nákladech jsme ušetřili 60 tisíc korun, které jsme investovali do drobné rekonstrukce centra. Klienti nyní přicházejí do příjemně zařízeného prostředí,“ popsal Valnoha.

Vedoucí Kontaktního centra Vídeňská Petr Blažek o rozdílu mezi uživateli heroinu a pervitinu (zdroj: ČT24)

Čtyři pětiny injekčních uživatelů drog v Brně berou pervitin

Podané ruce pomáhají až sedmdesáti procentům brněnských narkomanů. Do centra jich dochází přibližně tři stovky, asi 900 uživatelů je v kontaktu s terénními pracovníky sdružení. „Podle našich kvalifikovaných odhadů, které vycházejí z celonárodních průměrů, jsou v Brně přibližně dva tisíce injekčních uživatelů drog,“ řekl Valnoha.

Jejich věkový průměr poklesl na 28,5 roku. Většina z nich bere pervitin. „Tito lidé se pohybují v malých samozásobitelských skupinách, takže je pro ně droga dostupná relativně levně. Zvládají chodit do práce, nepotřebují tak velký přísun peněz jako uživatelé heroinu, pro něž je typická kriminální činnost nebo prostituce,“ uzavřel Blažek.