Na Klínovci dokončují stavbu nejmodernější lanovky v Česku

Boží Dar - Lyžaři v Krušných horách se už letos dočkají nejmodernější lanovky v Česku, která bude dlouhá 1 250 metrů a za hodinu přepraví 2 400 lidí. Kapacita současných vleků je přitom třetinová. Kromě lanovky se lyžaři dočkají i prodloužení sjezdovky Pařezovka o 700 metrů. Jde o zatím první etapu projektu nazvaného Nový Klínovec, jehož realizace skončí v roce 2020. Cílem je úplné spojení lyžařských areálů na české i německé straně Krušných hor.

Provozovatel areálu se pro modernizaci rozhodl kvůli zahraniční konkurenci: „Hodně návštěvníků odjíždí, proto se snažíme areál zmodernizovat. Bude to čtyřsedačka s odpojitelným systémem a s kryty sedaček. Je to vlastně první sedačka tohoto druhu v Česku,“ vysvětluje Martin Píša. 

První úpravy areálu budou stát zhruba 150 milionů korun, také kvůli tomu si lyžaři v nadcházející sezoně připlatí. Celodenní permanentka zdraží o 40 korun na 570 Kč. V příštích letech je pak plánované propojení lyžařských areálů u nás i na německé straně. „Propojení je plánováno právě systémem lanovek, přes Fuchsloch bychom se dostali na Malý Fichtelberg, dostali bychom na Klínovec a také na božídarský Neklid,“ dodává starosta Božího Daru Jan Horník.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)