DSSS uspořádá příští sobotu na Šluknovsku tři demonstrace

Varnsdorf – Šluknovský výběžek čekají příští sobotu hned tři demonstrace extremistů. Dělnická strana sociální spravedlnosti totiž k už ohlášenému pochodu v Novém Boru přidala i shromáždění ve Varnsdorfu a Rumburku. Místostarosta Varnsdorfu Josef Poláček přiznal, že radnice jednotlivých měst zřejmě nedokážou akcím zabránit. Podle šéfa severočeské DSSS Petra Kotába je účelem shromáždění vyjádřit nesouhlas s „černým rasismem a kriminalitou“.

Nejdříve má podle plánu začít akce v Novém Boru, jejíž začátek je předpokládán na 13:00. O čtyři hodiny později vyrazí nacionalisté do ulic Varnsdorfu a od 18:30 i do Rumburka. Počet účastníků nechce Kotáb ještě příliš odhadovat. „V Novém Boru máme ohlášeno 200 lidí, ale už teď se zdá, že to bude víc. A k nim se zřejmě budou přidávat místní, hlavně v Rumburku a Varnsdorfu.“ 

Radnice pochodu zřejmě nezabrání, přijetí oznámení už potvrdil varnsdorfský místostarosta Josef Poláček. „Oznámení jsme dostali v dostatečném předstihu, asi ho budeme muset akceptovat,“ řekl. Bezpečnostní opatření se podle něj teprve začínají řešit. 

Shromáždění budou i tento víkend

Jiný případ je na sobotu 3. září nahlášený pochod neonacistům blízkého sdružení Svobodná mládež. „Oznámení nám nepřišlo včas, takže pokud se uskuteční, bude neohlášený. A bude na policii, jak s tím naloží,“ uvedl místostarosta. Policie se podle její děčínské mluvčí Petry Trypesové na demonstraci již připravuje a chystá opatření, aby byl zachován pořádek. Všechno je ale prý zatím ve stádiu příprav, takže nelze jmenovat konkrétní opatření.

Pestrou paletu mítinků doplní 2. září řádně ohlášená demonstrace, kterou na náměstí do Varnsdorfu svolal Lukáš Kohout, známý jako falešný asistent poslance Kavana.

Napětí mezi většinovou populací a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Místní tvrdí, že chudé lidi, především Romy, do oblasti sestěhovávají realitní kanceláře i podnikatelé, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení. Situace se vyhrotila počátkem srpna, kdy skupina pěti Romů zaútočila mačetami na osazenstvo herny v Novém Boru na Českolipsku. O 14 dnů později zaútočila skupina až 20 Romů na mnohem menší skupinku v Rumburku.