Soud dal firmě další šanci na výrobu biolíhu v Hustopečích

Hustopeče - Firma Korfil, která v průmyslové zóně za Hustopečemi rozestavěla obří továrnu na biolíh, dostala už několikátou šanci na záchranu. Krajský soud v Brně zrušil po jejím odvolání konkurz a navrhl její reorganizaci. Firma tak dostane možnost továrnu dostavět a rozjet výrobu. K tomu však potřebuje 600 milionů korun. Optimismus hustopečských, kteří od firmy očekávají, že zaměstná lidi z regionu a začne zpracovávat zemědělské produkty místních farmářů z okolí, ale zastiňuje fakt, že firma věřitelům dluží už miliardu korun.

Teď bude muset Korfil vytvořit znovu plán reorganizace a s ním pak předstoupit před věřitele. Ti už přitom silnějšími hlasy jeden plán před rokem neschválili, a proto se firma dostala do konkurzu. Jedinou nadějí je tak skutečně získat vhodného investora, který firmě Korfil s dostavbou pomůže.

Pro firmu je to již několikátá naděje, pro velké investory, kteří získat zpět své peníze, ztráta času. Krajský soud v Brně poslal Korfil do konkurzu už poněkolikáté loni v březnu. Ani po roce jednání totiž firma nedokázala přesvědčit soud a některé věřitele o tom, že zvládne vyřešit své dluhy a projekt dokončit. „Dlužník se snažil dlouhodobě dosáhnout reorganizace, ale přestože dostal od soudu i od věřitelů velký časový prostor, aby připravil řádný reorganizační plán, tak ho nedokázal připravit a nedokázal zajistit prostředky pro úhradu závazků vůči věřitelům, takže soudu nakonec nezbylo než celou záležitost řešit konkurzem,“ řekl právě loni v březnu České televizi soudce Krajského soudu v Brně Jan Kozák.

Konkurzní správce měl získat peníze pro věřitele prodejem rozestavěné fabriky. Jenže firma Korfil se v čele s majitelem a jednatelem Ivem Fillou proti rozhodnutí krajského soudu odvolala. Vrchní soud v Olomouci rozhodnutí o konkurzu na konci května 2010 zrušil a firmě Korfil tak dal šanci, aby se ve hře o budoucnost továrny ještě udržela. A to stejné se víceméně opakovalo i nyní.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Slibné začátky, vyhaslé naděje a nová šance

Obrovská továrna na biolíh v průmyslové zóně za Hustopečemi měla podle plánu firmy Korfil vyrábět z obilí ekologický líh do motorů. Před rokem a půl se ale těsně před dokončením stavby práce zastavily a znovu se už nerozjely. Těsně před dokončením projektu se totiž začali ozývat nespokojení věřitelé a firma se dostala do insolvence se soudem nařízeným dozorem. V počátcích celého projektu vypadalo vše slibně. V roce 2007 se začalo stavět a v roce 2008 se mělo začít vyrábět. Jenže vyšlo najevo, že firma Korfil sice stavěla, nikomu za odvedenou práci ovšem nezaplatila. Asi osmdesát věřitelů se obrátilo na soud. Firma Korfil proto měla od začátku března 2009 nad sebou soudem dosazeného insolvenčního správce Michala Zámečníka. Vedení firmy i Michal Zámečník zpočátku věřili, že se projekt ještě podaří vzkřísit.

Teď místní věří, že se fabriku dostavět podaří. Soukromý zemědělec Zdeněk Jakubík se vyslovil za všechny pěstitele obilovin z okolí: „Věnuji se jenom výrobě obilovin, to znamená pšenice a kukuřice. A dneska kvůli tomu, že dobytek pomalu mizí, tak krmivová základna je omezená. Počítal jsem, že všechno půjde tam.“ „Byl jsem vždycky opitmista a chci věřit, že se to podaří,“ dodal starosta Hustopečí Luboš Kuchynka.

Továrna na biolíh v průmyslové zóně v Hustopečích sice zvenčí vypadá jako téměř hotová, ale uvnitř stále chybí technologie, které jsou pro spuštění provozu zásadní. Před pěti lety firma Korfil slibovala, že zaměstná místní obyvatele a hlavně že uživí všechny zemědělce, kteří pěstují obilí v okruhu nejméně třiceti kilometrů. Branami továrny mezi Šakvicemi a Hustopečemi mělo každý den projet bezmála padesát vagonů obilí a kukuřice. „V Hustopečích by měl vyrůst závod na výrobu bioethanolu s kapacitou 400 000 hektolitrů ročně, to znamená, že tento závod zpracuje každoročně cirka 120 000 tun obilí,“ sliboval už v roce 2004 Ivo Filla, majitel firmy Korfil.