Větřní bude spolupracovat s vládní agenturou pro sociální začleňování

Český Krumlov - Větřní na Českokrumlovsku se stalo první obcí v Jihočeském kraji, která navázala spolupráci s vládní Agenturou pro sociální začleňování v romských lokalitách. Největší zaměstnavatel – místní papírny – totiž výrazně snížil počet pracovních míst a obec trápí nezaměstnanost i rostoucí kriminalita. Do Větřní navíc přicházejí noví Romové, od ledna jich v obci přibyla skoro stovka.

Podle koordinátora agentury pro sociální začleňování Štěpána Bolfa se obec stává jedním z center Jihočeského kraje, kam se soustředí sociálně vyloučené obyvatelstvo. Místostarosta Pavel Štindl upozorňuje, že jsou největší problémy právě s nově příchozími. „Většina Romů nám chodí dávky proházet do automatů, s tím je samozřejmě spjatá i prostituce a drogy,“ podotýká starosta Větřní Antonín Krák. 

Vedení obce se snažilo problémy s kriminalitou a nezaměstnaností řešit i dříve, zatím ale marně. Proto teď doufá v odbornou pomoc. Koordinátor romských poradců v Jihočeském kraji Roman Slivka doporučuje, aby Větřní ve spolupráci s agenturou vypracovala kvalitní projekty ohledně pracovních míst nebo rekonstrukce výstavby. Agentura teď v místě dokončuje sociální průzkum a hledá partnery pro spolupráci mezi místními podnikateli, sociálními pracovníky i samotnými Romy.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

První schůzka vládního konzultanta se zástupci obce, policie i místních obyvatel by se měla konat 12. září. Na ni by se měly dohodnout mantinely tříleté spolupráce. „My očekáváme spíše metodickou podporu. Pokud se týče financí, tak aby nás nasměrovali,“ uzavírá starosta Antonín Krák.