Obce na Trutnovsku nechtějí autobusy místo vlaků

Trutnov – Královéhradecký kraj chce, aby v novém jízdním řádu, který začne platit v prosinci, vlaky zcela vynechávaly dvě zastávky mezi Trutnovem a Jaroměří. Mělo by se tak zrychlit spojení větších regionálních center. Obce, které přijdou o své zastávky, však poukazují, že zůstanou bez dostatečné obsluhy veřejnou dopravou.

Vlaky mají podle plánů Královéhradeckého kraje napřesrok projíždět Suchovršice a Bohuslavice. Dnes obě zastávky obsluhuje v pracovní dny devět párů vlaků, napřesrok žádný. Kraj tvrdí, že lidé mohou využít autobusy, zrušení zastávek přitom má zrychlit cestu osobního vlaku z Jaroměře do Trutnova o dvě minuty. „Nevím, proč bychom měli trpět za to, že pár lidí potřebuje do Krkonoš a zpět – a hodně rychle,“ zhodnotila rozhodnutí kraje suchovršická starostka Lenka Hozová.

Autobusová alternativa se starostce nelíbí, upozornila, že autobusy si – na rozdíl od vlaků – navzájem ujíždějí. „Když chceme na Náchod nebo Červený Kostelec, chybí na přestup pět minut. Takže dojedeme do Úpice a tam čekáme 55 minut na spojení dál,“ podotkla starostka.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Obce, které mají kvůli dvouminutové úspoře v jízdních dobách přijít o vlaky, poslaly kraji svůj alternativní návrh. „Dostali jsme od nich návrh, aby bylo zachováno asi sedm spojů. V současné době to analyzujeme,“ řekl předseda krajského dopravního výboru Vlastimil Dlab.

Zda bude kraj trvat na projíždění zastávek na Trutnovsku, bude zřejmé až v průběhu září. Zastupitel Dlab však už připustil, že se v Suchovršicích a Bohuslavicích možná nakonec bude stavět i napřesrok.