Karlovy Vary se nakonec kvůli KV aréně soudit budou

Karlovy Vary – Městská rada v Karlových Varech rozhodla, že se bude město plně angažovat ve sporu o vlastnictví multifunkční KV arény. Podle radních prý byla zakázka předražená o více než 100 milionů. Žalobu nechal vypracovat tehdy ještě náměstek primátora Jiří Kotek, pak ho ale zastupitelé odvolali a primátor se dokonce zajímal o stažení žaloby s tím, že jí Kotek na městské radě dostatečně neprojednal. Teď ale vedení města otočilo, podle primátora by soud mohl začít během podzimu.

Podle radního Otmara Homolky (OCJJ) město v žalobě zpochybnilo smlouvu o dílo, která je prý podle tehdejšího zákona o veřejných zakázkách neplatná. Na stavbě se podílely firmy Syner, Baustav a Metrostav, jejich zástupci prý ještě nebyli vyzváni, aby se k obsahu žaloby vyjádřili. Mluvčí Syneru Ondřej Paclt podotkl, že se ještě s takovým druhem žaloby nesetkali, je prý ale přesvědčen, že smlouva platí. 

Primátor Petr Kulhánek vysvětluje změnu postoje města tím, že se ještě dopracovávaly právní analýzy: „Já jsem se se všemi informacemi velmi detailně seznámil a vyhodnotil jsem, že je účelné pro město, aby v tomto sporu pokračovalo.“ Bývalý primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS) ovšem tvrzení, že byla hala předražená, odmítá. Rozpočet prý hlídaly desítky úředníků i politiků a také na základě dotačních titulů je přesvědčen, že účetnictví dopadlo dobře. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Výběr stavebních firem pro KV arénu provázela dnes už legendární „karlovarská losovačka“ - dvouapůlminutový snímek na serveru Youtube.com dokazuje, že organizátor soutěže vybíral dvě z firem včetně vítěze z uzavřeného osudí několik desítek sekund, zatímco ostatní lístky vytáhl podstatně rychleji. Losující to komentoval tak, že jsou lístky slepené, a nemůže je proto v osudí oddělit. Všemu přihlížela notářka, kterou mužovo počínání rozesmálo.

Kvůli výběru firem město potrestal antimonopolní úřad půlmilionou pokutou, když výběr uchazečů označil za netransparentní. ÚOHS udělil Varům jednu z nejvyšších pokut za zadávání veřejných zakázek, později její výši potvrdil i Nejvyšší správní soud.