Koordinátor středočeských nemocnic už není, dluh zůstává

Praha – Organizaci Krajská nemocnice Středočeského kraje, která zastřešuje jednotlivé oblastní nemocnice, zrušil Nejvyšší soud. Oznámil to hejtman David Rath poté, když chtěla opoziční ODS prosadit debatu o organizaci na program jednání zastupitelstva. Opozice tvrdí, že má Krajská nemocnice Středočeského kraje značný podíl na velké zadluženosti jednotlivých nemocnic. Dluhem se proto chce zabývat i nadále.

Příspěvková organizace koordinovala pět krajských nemocnic. Ačkoli dosud nebyla zapsána do rejstříku, díky mezeře v zákoně současně dva roky fungovala. Podle opozice stála kraj zbytečné miliony, hejtman naopak tvrdí, peníze šetřila. Nejvyšší soud ale její činnost ukončil. „Doručením rozsudku přestala vyvíjet jakoukoliv činnost. Koordinační a kontrolní roli převzala akciová společnost Nemocnice Kladno,“ přiblížil hejtman Rath.

Opozice by uvítala, kdyby jednotlivé nemocnice ve Středočeském kraji už nikdo nekoordinoval. Centrální organizace činnosti jednotlivých nemocnic vedla podle opozice k růstu zadlužení a snížení výkonnosti. Hlavní vadou Krajské nemonice byla podle ODS nehospodárnost. „Nákupy léků, služeb a spotřebního materiálu za vyšší ceny než je obvyklé,“ shrnul problematické body opoziční zastupitel Raduan Nwelati.

Hejtman však ztráty zdůvodňuje jinak. „Rozevírají se nůžky mezi klesajícími příjmy od státu – tedy od zdravotních pojišťoven – a mezi náklady na platy,“ uvedl David Rath. Propad vysvětluje také zprovozněním nových center.

Ačkoli Krajská nemocnice Středočeského kraje už nefunguje, ODS stále požaduje svolání mimořádného zastupitelstva, na kterém by se zadlužení řešilo. Zúčastnit by se ho měli i zástupci jednotlivých nemocnic.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)