Před litoměřickým gymnáziem se demonstrovalo proti ředitelce

Litoměřice - Školní rok na Gymnáziu Josefa Jungmanna v Litoměřicích začal emotivními výroky a gesty. Před budovou školy se ráno sešlo několik stovek lidí, kteří protestovali proti kritizované ředitelce Evě Bulasové. Asi dvě desítky učitelů prošly před začátkem demonstrace do budovy školy s psími náhubky na ústech, ředitelka jim novou směrnicí zakázala na demonstraci promluvit. Studenti přirovnávají situaci k roku 1989. Bulasová ale nátlaku ustoupit nehodlá. Na pátek proto všechny pozvala na jednání ke kulatému stolu. Její odpůrci se ale také nevzdávají. Před budovou gymnázia budou protestovat až do 6. září. O den později pak chtějí opět vystoupit na zasedání krajského zastupitelstva.

„Máme podporu napříč všemi věkovými skupinami. Odhadem 200 studentů nešlo ráno do hodin,“ řekl zástupce protestujících studentů Jakub Sommerschuh, který při svém projevu připomněl, že lavinu změn v roce 1989 strhli také studenti. Velká část studentů ale těsně před osmou hodinou do budovy školy zamířila, před školou zůstali hlavně studenti z vyšších ročníků. Desítky studentů podle řečníků přestoupily přes prázdniny na gymnázium do Lovosic. Do prvního ročníku litoměřického gymnázia jich tak v září nastoupilo místo původních 60 jen 42.

Odpůrci: Nevstoupíme do školy dříve, než ředitelka odstoupí

Podle zástupce rodičů Martina Šimsy dnešním dnem vstoupila v platnost nová školní směrnice, která učitelům zakazuje mluvit o situaci na škole s veřejností a především sdělovacími prostředky bez předchozí konzultace s ředitelkou. Nesouhlas s ní vyjádřili učitelé příchodem ke škole v červených tričkách symbolizujících odpor a psími náhubky na ústech, ředitelka jim prý zakázala před 15:00 opustit školu.

Před školou vystoupili se svými proslovy jak studenti a odvolaní učitelé, tak i rodiče a někteří krajští zastupci. Odpůrci Bulasové kritizovali, že podle nich byla na své místo dosazená politicky. Stejně jako vedení kraje je členkou ČSSD. Po 10:00 se ale demonstrace stala také přehlídkou politiků. Vystoupil i náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD). „Myslím si, že paní ředitelka Bulasová by měla odejít, protože nezvládla svou roli lidskou a manažerskou,“ řekl s tím, že to ale není možné, dokud rada kraje nebude mít důkaz, že pro odvolání jsou zákonné důvody. Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) slíbil, že pokud se po krajských volbách změní vedení, ředitelka ve škole nezůstane ani pět minut. Dorazili i poslanec Jaroslav Foldyna a radní Jana Ryšánková (oba ČSSD). Z davu se ale ozývala nelibost s tím, že se politici snaží na podpoře gymnázia získávat body.

Situaci na gymnáziu před týdnem řešila znovu rada kraje a potvrdila své rozhodnutí z poloviny června ředitelku neodvolat. Krajský radní pro školství Petr Jakubec pak ve středu přes média vyzval vedení Litoměřic, aby si školu převzalo. „Pokud si vedení Litoměřic myslí, že je ta škola řízena špatně, mají možnost si ji nechat převést na sebe,“ okomentoval kritiku. Podle starosty Ladislava Chlupáče by ale byl takový proces byrokraticky velmi náročný a trval by podle odhadů nejméně jeden rok. Navíc by mohl být problém, že peníze z ministerstva školství rozděluje právě kraj.

Odpůrci ředitelky protestovali proti jejímu setrvání ve funkci již několikrát. Bulasová se podle kritiků zbavovala nepohodlných učitelů, kteří nesouhlasili s jejím stylem vedení školy. Zmínění učitelé už ředitelku v minulosti několikrát kritizovali za údajně špatné zacházení s nadačním fondem školy a neprůhledné zaměstnávání nových pracovníků a zadávání zakázek. Kvůli zakázce na rekonstrukci podlahy sportovní haly, kterou získala firma, kde pracuje ředitelčin manžel, navíc podali učitelé trestní oznámení.

Pro dnešek již demonstrace skončila, nespokojení studenti a učitelé však chtějí v demonstraci pokračovat v příštích dnech, a to až do 6. září. Zítra by měla proběhnout jednání mezi ředitelkou a všemi zůčastněnými stranami. Jak se ale nechal slyšet zástupce studentů a předsedkyně rady školy, od pátečního jednání si příliš neslibují a berou to pouze jako jakési gesto.