V čele liberecké nemocnice stanul Jiří Veselka, letos už třetí ředitel

Liberec – V čele krajské nemocnice v Liberci i v čele představenstva stojí nově Jiří Veselka, který dosud vedl liberecký a jablonecký dopravní podnik. Na svůj post v čele nemocnice i představenstva totiž rezignoval ze zdravotních důvodů neurolog Zdeněk Konrád. Dvaapadesátiletý Veselka je předsedou Unie pro sport a zdraví, která je součástí liberecké městské koalice. Než vstoupil do komunální politiky, pracoval právě v liberecké nemocnici jako technický náměstek ředitele. Od roku 2000 byl náměstkem primátora Jiřího Kittnera (ODS), v květnu 2007 pak nastoupil do čela dopravního podniku.

Čerstvý ředitel chce ještě do konce roku vyvést zařízení z 11milionové ztráty: „Okamžitá opatření směřují k důslednému nastavení limitů a důslednému hlídání výkonů,“ podotkl Veselka. V průběhu září chce vytvořit nový tým lidí, který nemocnici povede, a na postu ekonomického ředitele by rád viděl bývalého libereckého primátora Jiřího Kittnera (ODS), který je zkušeným ekonomem. „Musím to ale projednat v představenstvu,“ poznamenal s tím, že rozhodně nejde o žádnou trafiku.

Až do února vedl nemocnici Luděk Nečesaný, který ale i s celým vedením regiznoval. Konrádův tým vydržel ve vedení jen šest měsíců a vysvědčení moc příznivé není. Nemocnice upadla do ztráty, proti vedení protestovali zaměstnanci a ekonomická ředitelka Danka Kaššovicová management opustila se slovy, že vedení nemocnice je naprosto neschopné. Kondrád ovšem její odvolání vysvětloval vzájemnou neshodou na pojetí ekonomického vedení nemocnice. Mimochodem, Luděk Nečesaný mezitím nastoupil jako generální ředitel do karlovarské krajské nemocnice, aby ji oddlužil.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Liberecká nemocnice je akciovou společností, kde je majoritním vlastníkem Liberecký kraj a 17,53 procenta akcií drží město Liberec. Podnik s obratem přes 2,5 miliardy korun zaměstnává přes 2 200 lidí. Loňské hospodaření skončilo bezmála 25milionovým ziskem, letos je ale zatím nemocnice ztrátová. Jedním z důvodů je pokles výkonů, které se snížily zejména v prvním čtvrtletí zřejmě v souvislosti s kampaní lékařských odborů Děkujeme, odcházíme. Podle ředitele VZP v Libereckém kraji Jiřího Benedikta proto pojišťovna snížila nemocnici zálohy.