Nová čtvrť v Českých Budějovicích nevznikne

České Budějovice – Na místě kasáren Čtyři Dvory v Českých Budějovicích nevznikne obchodní a vilová čtvrť. Společnost, která získala patnáctihektarový pozemek do nájmu, od plánovaného záměru ustoupila. Už však stihla strhnout staré budovy a pokácet stromy. Tvrdí, že ji to stálo 35 milionů korun, které teď chce od města. Radnice ale firmě 4 Dvory nic platit nehodlá. Hledá však nové využití pro někdejší kasárny. Na místě může vzniknout odpočinková zóna.

V oblasti kasáren Čtyři Dvory měly vyrůst vily a bytové domy, škola, sportoviště i náměstí – celá nová čtvrť. Společnost 4 Dvory chystala třímiliardovou investici, kterou však neuskutečnila. Tvrdí, že její práce komplikovala radnice, od níž teď chce 35 milionů, které firmu stála pětiletá příprava projektu. „Chceme městu vyhovět, v této chvíli to opouštíme,“ sdělil manažer projektu 4 Dvory Václav Meškan.

Zástupci magistrátu už jednají se společností 4 Dvory o ukončení smlouvy. Zda město firmě zaplatí – popř. kolik –, dnes nechtěl nikdo říci. „Ekonomická jednání jsou velmi složitá,“ řekl pouze primátor Juraj Thoma. Proti jakýmkoli nárokům společnosti 4 Dvory se však jasně postavili majitelé historických domů. „Město nemá žádný důvod, aby platilo. Firma šla do rizika,“ upozornil Karel Pražák ze Sdružení majitelů historických domů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Město už představilo novou vizi budoucnosti okolí čtyřdvorských kasáren – v oblasti má vzniknout odpočinková zóna, její zřízení má stát asi 70 milionů korun. Sdružení Jihočeské matky záhy poukázalo na to, že změna plánů mohla přijít dřív a jejich realizace tak mohla být levnější. „Kdyby se tam nechaly stromy a nevyrubaly se, už tam mohl dávno park být,“ uvedla Monika Wittingerová Machová ze sdružení.

Ukončení jednoho ze tří ambiciózních projektů podle českobudějovického magistrátu rozhodně neohrozí ty zbylé – Kaplického koncertní síň Rejnoka ani hokejovou halu Jaroslava Pouzara.