Středoškoláci v Ústí si nasadili roušky, jde jim o čistší město

Ústí nad Labem – Do některých středních škol v Ústí nad Labem vstupovali studenti vybaveni ústní rouškou. Na vybraných místech jim je rozdávali členové studentské iniciativy „Ústí pro příští generace“ s žádostí, aby si je alespoň na pět minut nasadili na obličej. Akcí se snažili upozornit na špatný stav životního prostředí ve městě. Přestože jejich žádost vyslyšeli pouze někteří ze studentů, organizátoři neskrývali spokojenost. Iniciativa brojí především proti jedovaté rtuti v ústecké chemičce.

„Toxické látky tam jsou, to nám nikdo nevymluví, a nic se s tím neděje,“ tvrdí Markéta Procházková z iniciativy. Ústecká Spolchemie se hájí, že všechny nebezpečné látky, které se v továrně nahromadily, odstraňuje už několik let, a to včetně rtuti. Sanace ekologických zátěží podle ní probíhají průběžně od roku 1994. Navíc radnice prý úniky rtuti pečlivě hlídá. Ještě nedávno se jich do ovzduší dostávalo ročně skoro půl tuny, v současnosti je to třicet kilogramů.

Kritikům vadí, že chemička chce jedovatý kov dál používat, přestože s ním měla skončit už příští rok. Představitelé Spolchemie se prý rozhodně rtuti chtějí zbavit, pouze jim na změny technologie chyběly peníze. A ústecká radnice argumenty Spolchemie uznala, proto jí zřejmě povolí odklad. „Do roku 2015 chceme tuto výrobu ukončit,“ prohlásila mluvčí Spolchemie Marie Logrová. Radnice na dodržení této lhůty trvá. Podle města má na zavedení výroby chlóru bez rtuti zájem i samotná chemička. Čím dřív ji bude mít, tím víc bude vydělávat.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)