Dluh karlovarské nemocnice může být dvojnásobný

Karlovy Vary – Nový management karlovarské krajské nemocnice je přesvědčen, že její hospodářský stav je ještě horší, než se předpokládalo. Hovoří až o třicetimilionovém dluhu, dosud kraj předpokládal, že se jeho výše pohybuje kolem dvanácti milionů korun. Právě pro boj s dluhem najal kraj nové vedení, tým Luďka Nečesaného totiž v minulosti oddlužil nemonici v Liberci.

Karlovarská nemocnice je zadlužená, nemá k dispozici dost lidí a navíc jsou pravomoci jednotlivých ředitelů chaoticky rozdělené. „Nedostatek personálu trápí celé zdravotnictví, ale tady je to ještě akcelerované a bude problém získat erudovaný personál,“ řekl nový generální ředitel Luděk Nečesaný. Na nové vedení navíc čekají i jiné úkoly. „Jsem zalarmován množstvím stížností, které docházejí na vedení nemocnice na nespokojenost s léčbou v kontextu chování našich zaměstnanců,“ dodal ředitel Nečesaný.

Je rovněž potřeba sehnat také nové přístroje do vznikajícího pavilonu akutní medicíny. Výběrová řízení na zdravotnické přístroje za více než 100 milionů korun se totiž kvůli sporům a chybám táhnou déle než rok. „Je to velký problém, protože se jedná o tři zakázky,“ přiblížil člen představenstva Milan Trpišovský.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Ředitel Nečesaný zdůraznil, že přese všechny problémy není ohrožena existence nemocnic v Karlových Varech a Chebu, které pod Karlovarskou krajskou nemocnici spadají. Postupnými kroky by se měly chyby napravit.

Odporu odborů se nové vedení zatím bát nemusí, Nečesaného plány se Lékařskému odborovému klubu líbí. „Budeme napjatě očekávat, zda to dokáže přeměnit ve skutky. Obavy jsou z toho, aby se neopakovala situace ohledně správy Českou zdravotní, která byla velmi problematická,“ poznamenal předseda nemocničního LOKu Martin Beránek.

Právě manažery z České zdravotní viní kraj i lékaři, že stáli na počátku krize, ve které nemocnice je. Někdejší vedení stojí před soudem, údajně uzavíralo nevýhodné smlouvy. Výsledky práce nových manažerů budou politici kontrolovat. „Valná hromada je totožná s radou kraje, která se nezříká úlohy odpovědnosti za chod nemocnice,“ upozornil náměstek hejtmana Miloslav Čermák.

O nové situaci v krajské nemocnici a termínu setkání valné hromady budou radní jednat zřejmě už příští týden.