Kácení na Šumavě prý bylo oprávněné, viry zahubily jen minimum kůrovců

Modrava – Odhady vedení Národního parku Šumava, že viry a plísně zahubily pouze minimum kůrovce ve stromech u Modravy, dnes potvrdil Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti. Stromy napadené broukem v oblasti Na Ztraceném, kde ekologičtí aktivisté tři týdny bránili jejich těžbě, se podle zprávy ústavu měly kácet, aby kůrovec nenapadl sousední zdravé porosty. Hnutí Duha tvrdilo, že paraziti napadli 80 procent brouků, ve skutečnosti to ale bylo jen 14 procent.

V různých lokalitách mezi Černokosteleckou nádrží a lokalitou Na Ztraceném bylo 23. srpna poraženo deset stromů, které zkontrolovali po celé délce odborníci nominovaní aktivisty i parkem. Polovinu vytipoval soudní znalec, kterého na setkání delegovalo Hnutí Duha, polovinu odborníci parku. 

Zprávu sestavil se svými studenty Jaroslav Holuša, pracovník Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti a také učitel České zemědělské univerzity, který je údajně jedním z předních odborníků na problematiku kůrovce a jeho parazitace. „Z výsledků Holušova týmu plyne, že pokud by tam asanační práce neproběhly, tak by kůrovec napadl osmi- až desetinásobek dalších stromů,“ uvedl mluvčí parku Pavel Pechoušek. 

Významný rozdíl mezi zjištěním ekologů a ústavu může být podle mluvčího aktivistů Vratislava Vozníka dán tím, že mezi průzkumem „blokádistů“ a pracovníků ústavu uběhlo několik teplých a suchých dní, což je pro houbu velmi nepříznivé, protože nemohla růst. Parazitaci 14 procent nerozporuje, ale byla prý „pouze u dospělých kůrovců“. U larev a kukel, které hynou mnohem více, činila kolem 80 procent, dodal. 

Zásah na Šumavě přišel policii na milion

Opatření proti aktivistům, kteří se v Národním parku Šumava pokoušeli blokovat kácení stromů napadených kůrovcem, stálo policii přes milion korun. V závěrečné tiskové zprávě to uvedla policejní mluvčí Martina Kohoutová. Policejní opatření trvalo skoro měsíc, od 15. července do 12. srpna. Přes 780 tisíc korun šlo na platy za práci přesčas a s tím související položky, dalších 213 tisíc stály pohonné hmoty. 

Ilustrační foto
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Během opatření policie zajistila a předvedla na obvodní oddělení 212 lidí a oznámila příslušným úřadům 253 přestupků k dalšímu projednání. Ve 130 případech použili policisté hmaty, chvaty či pouta. „Ve čtyřech případech byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu násilí proti úřední osobě, přičemž dvě osoby již převzaly usnesení o zahájení trestního stíhání pro tento trestný čin,“ uvedla Kohoutová.