Přerov už má „nového“ provozovatele MHD

Přerov - Přerovští radní už vědí, kdo bude zajišťovat městskou hromadnou dopravu. Slovenský dopravce SAD Trnava dal městu výpověď s tím, že jako zahraniční firma nemůže podle zákona MHD provozovat. S magistrátem se neshodl ani na náhradě ztrát za loňský rok. Příští rok se o přepravu cestujících bude starat nová společnost – v Česku založená dceřiná společnost původního dopravce SAD Trnava. Pro obyvatele Přerova se tak pravděpodobně nic nezmění.

Smlouvu se společností SAD Trnava uzavřelo město v listopadu 2009. Radnice měla dopravci za provozování MHD zaplatit během deseti let 192 milionů korun. V Přerově jezdí na osmi linkách celkem sedmnáct autobusů. Jednotlivé jízdné stojí osm korun.

30. květen 2011 - k tomuto datu SAD Trnava vypověděl radnici smlouvu. V polovině července soukromý dopravce předal magistrátu smlouvu o narovnání, ve které žádal navýšení prokazatelné ztráty za rok 2010 o sedm milionů korun. „Kompenzace ztrát za loňský rok byla od města asi ve výši 13 milionů korun,“ uvedla Jitka Kočicová z Magistrátu města Přerov. „Ten jejich náklad jsme neuznali,“ dodal primátor Jiří Lajtoch.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Pátrání po novém dopravci, který by od prvního prosince hromadnou dopravu v Přerově zajistil, netrvalo dlouho. SAD Trnava totiž založila v České republice dceřinou společnost. „Jsme připraveni dál tu dopravu vykonávat ve městě prostřednictvím naší dceřiné společnosti,“ potvrdil místopředseda představenstva SAD Trnava Marek Antoňák. „Je to firma, která už má zkušenosti, protože zde jezdí. Navíc má zakoupeny nové autobusy tak, jak jsme požadovali ve výběrovém řízení,“ řekl náměstek primátora Josef Kulíšek.