V Plzni nestačí místa ve školkách, řešením by mohly být montované stavby

Plzeň – Západočeská metropole se podobně jako další města v Česku potýká s nedostatkem míst v mateřských školkách. Magistrát v posledních letech zvyšuje jejich kapacity, jen za poslední tři roky přibylo 545 míst, dětí je ale pořád víc, než jsou školky schopny pojmout. Řešením do budoucna by mohly být montované stavby, jejich výstavba je totiž flexibilnější a ve srovnání se zděnou školkou i o polovinu levnější.

Problém s nedostatkem míst ve školkách řešili např. v Plzni – Lhotě, kde během posledních sedmi let vzrostl počet obyvatel trojnásobně. Do staré školky se ale vešlo jen 18 dětí a navíc byla v havarijní stavu. Teď se ve Lhotě otevřela nová školka pro 50 dětí a jak podotýká starostka tohoto obvodu Zdeňka Hončarová, tak by se naplnila i školka větší. 

Vedoucí odboru školství na plzeňském magistrátu Eva Prokopová dodává, že je celková kapacita školek ve městě 5 071 míst, podle odhadů ale stále chybí místa pro asi 400 dětí. Rodiče navíc ani nemohou své potomky umístit do některé školky v okolí, v okolních vesnicích se totiž staví nové domy a rodin s malými dětmi přibývá. Třeba ve Vejprnicích už museli ke školce přistavět nový pavilon, teď je tam podle starosty Pavla Karpíška 156 dětí.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Plzeňská opozice proto přišla s návrhem, aby město začalo stavět tzv. montované školky. Jejich výstavba totiž trvá jen asi dva měsíce, a když nastane v příštích letech úbytek dětí, tak se dají využít k jiným účelům. Navíc vyjdou levněji než klasické budovy. Pokud se totiž staví nová školka, tak vyjde jedno nové místo na půl milionu korun. Možnost postavit montovanou školku využili letos např. v Brně-Ořešíne. Výstavba trvala šest týdnů a stála 3,5 milionu korun.