Ministr Dobeš slíbil, že škole pomůže. Slib nesplnil

Kamenický Šenov - Sklářská škola v Kamenickém Šenově je nejstarší podobnou školou v Evropě. Jenže se ocitla v problémech. Kraj ji totiž chtěl v rámci optimalizace středních škol sloučit s jinou a odvolal jejího ředitele. Ministr školství za Věci veřejné Josef Dobeš zkraje roku vyhlásil, že ji od Libereckého kraje do září převezme a zachrání. Ministerstvo ale zatím převod nevykonalo a termín posouvá nejdříve na leden.

Ministr Dobeš přitom o sklářské škole při její návštěvě mluvil jako o rodinném stříbru. „Jsou jedinečné školy, které by bylo třeba zachovat. Jsem připraven je zaštítit ze státní správy,“ uvedl tehdy Dobeš.

To se ale nestalo. „Momentálně jsme ve fázi jednání, termín byl posunut na 1. 1. 2012 a nevylučujeme, že může dojít ještě k dalšímu posunu,“ přiznává nyní mluvčí ministerstvo Jana Holíková.

Škola v převzetí ministerstvem vidí zajištění budoucnosti. „Bylo by důležité, aby se to uspíšilo a vědělo se o tom, protože nejistá situace, která je kolem školy nám samozřejmě znepříjemňuje život,“ říká odvolaný ředitel školy František Janák.

Liberecký kraj zřizuje pět uměleckých škol. Žáků ubývá, provoz sklářských škol přitom patří k nejdražším. Záměr kraje sloučit školu v Kamenickém Šenově s jiným zařízením v blízkém Novém Boru ale vyvolal protesty žáků, rodičů i odborníků. Nejisté zůstává i to, kdo školu vede. Českolipský soud nedávno rozhodl, že odvolání ředitele Janáka bylo neplatné, kraj se ale proti rozsudku odvolal.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)