Den otevřených sond v Plzni odhalil středověké předměstí

Plzeň - Stovky lidí si dnes mohly prohlédnout archeologické nálezy pozůstatků středověkého předměstí v Plzni. Radnice spolu se Západočeským institutem pro ochranu a dokumentaci památek (ZIP) připravily pro veřejnost tzv. „den otevřených sond“. Podle archeologů se jedná o jedny z nejdůležitějších nálezů na území západočeské metropole. Místo zkoumali archeologové několik měsíců.

„Z hlediska plochy se jedná o zatím největší archeologický odkryv v centru Plzně,“ řekl ředitel Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek Radek Široký. „Zájem je opravdu veliký, lidé se mohli objednávat předem a navíc chodí další skupiny neohlášených zájemců,“ podotkl. „Tím nejdůležitějším, co tady ukazujeme, jsou pozůstatky středověké zástavby, zbytky jednoho ze středověkých domů. Bohužel většina středověké zástavby se do dneška nedochovala,“ poznamenal Široký.

Nejstarší nálezy se vztahují k nejranější historii Plzně na konci 13. století nebo do doby začátku budování města kolem roku 1300. Nejmladší zkoumané objekty jsou naopak základy domů, které na místě stávaly až do 70. let 20. století, než zanikly při velkoplošné demolici kvůli okolní výstavbě. Vedle zbytků domů mohli lidé vidět i zbytky středověkých nádob či střešní krytiny a také část středověkého dřevěného vodovodu. Na místě archeologové našli i některé pozůstatky pravěkého sídliště a nálezy doby bronzové, které dokládají zatím neznámou pravěkou lokalitu.

  • Historické vykopávky v centru Plzně autor: Eret Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2847/284689.jpg
  • Lidé, kteří využili otevřeného dne autor: Eret Petr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2847/284690.jpg

„Z dějin víme, že předměstí bylo několikrát spáleno a srovnáno se zemí v důsledku válečných událostí, v důsledku nejrůznějších přírodních katastrof a samozřejmě potom znovu přestavěno,“ říká archeoložka Kateřina Postránecká.

Archeologický průzkum v terénu již skončil. „V současné době probíhá vyhodnocení výsledků výzkumu a laboratorní zpracování nálezů,“ říká Široký. Lokalitu nyní archeologové předávají stavitelům. Do roku 2014 zde má totiž stát nové divadlo. Budova bude mít sál pro 500 diváků a studiovou scénu pro 150 lidí. Poslouží činohře, muzikálu, baletu i opeře. V objektu bude restaurace, kavárna či výstavní prostor.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)