Během závodu Nike Run Prague zkolabovaly desítky lidí

Praha – Během dnešního pražského závodu Nike Run Prague, kde se na start ve dvě hodiny odpoledne postavilo přes pět tisíc lidí, zkolabovalo několik desítek lidí. Podle záchranářů byl na vině dehydrovaný organismus, protože lidé neměli dostatečně zajištěný pitný režim, který měli poskytovat organizátoři. Ti se ale brání a tvrdí, že lidé přístup k vodě měli.

Dehydratace organismu způsobila při dnešním pražském běžeckém závodě Nike Run Prague kolaps několika desítek lidí. „My jsme za 75 minut ošetřili celkem 35 lidí. Všichni byli převezeni do zdravotnických zařízení. To zatížení bylo enormní, takže jsem museli poprosit ostatní záchranky,“ popisuje situaci mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jiřina Ernestová. Ze třicet pěti zkolabovaných, kteří skončily v nemocnici, museli tři dokonce na jednotku intenzivní péče.

Podle záchranářů i sportovců tak organizátoři závod nezvládli. Kritický byl totiž především pitný režim, neboť na desetikilometrové trase bylo jenom jedno stanoviště s vodou. O moc lepší to nebylo ani ve Žlutých lázních, kde závod oficiálně končil. „Když jsem kolem (stánku s vodou) probíhala, tak tam bylo vlastně tolik lidí, že jsem jenom proběhla. Ani když sem přiběhla sem (Žluté lázně), tak jsem nemohla najít, kde bych mohla dostat nějaké pití a musela jsem běžet do stánku,“ konstatuje jedna z běžkyň.

Lucie Grošaftová, PR manažerka Nike ČR

„Na desetikilometrových bězích není standardní mít občerstvovací stanici. Někteří účastníci museli být ošetřeni, protože podcenili extrémní teploty.“

Organizátoři se na místě k situaci nechtěli vyjadřovat se slovy, že nesmí s médii komunikovat. Komunikovat však budou muset se záchranáři, neboť jejich mluvčí  nevylučuje, že díky podcenění situace je možné, že záchranná služba bude žádat po společnosti Nike nějakou kompenzaci.

Reportáž Kateřiny Jírovské a Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)