Šumavský park vysází 700 tisíc nových stromků

Vimperk - Správa šumavského národního parku letos v lesích vysází 700 tisíc mladých stromků. Chce tím oživit především holá místa, která vznikají po kůrovcových těžbách, ale i ta, kde je nutné narušit smrkovou monokulturu. Správě ale chybí dostatek vlastních sazenic. Musí je proto kupovat jinde.

Správa národního parku Šumava je schopná si každý rok vypěstovat 300 až 400 tisíc stromků, které následně sází do svých lesů. Ještě do roku 2009 to stačilo, jenže už vloni a také letos je kvůli kůrovcové kalamitě třeba zalesňovat více ploch a sazenice nestačí. Lesníci je tak musí nakupovat z jiných zdrojů. „Letos to bude činit přibližně čtyřicet procent,“ upřesnil množství cizích sazenic náměstek ředitele parku Tomáš Fait. I nakoupené stromky však musí mít doložený původ šumavského genotypu.

Malé stromky se sázejí nejen na holiny vzniklé kůrovcovou těžbou, ale také do vzrostlých lesů, kde je potřeba rozbít smrkovou monokulturu. Do šumavských lesů se tímto způsobem vracejí jeřáby, javory či borovice. Čerstvé buky a jedle z celkového programu zalesňování tvoří více než dvě třetiny.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Zvýšená potřeba zalesňování správu parku stojí velké peníze. Letos je proto na projekt připraveno 12 milionů korun, tedy podobná částka jako v loňském roce. S finančními prostředky nyní navíc přišly desítky soukromých společností. „Na účtu zatím máme peníze v řádech několika set tisíc korun,“ uvedl mluvčí Pavel Pechoušek.

Do obnovy šumavských lesů se ale vedle příspěvků firem může zapojit i veřejnost. Zatím národní park kontaktovala více než stovka lidí, kteří by rádi pomohli mladé stromky sázet. K výzvě Pomozte Šumavě se zájemci mohou připojovat stále. Samotné sázení pak proběhne v polovině října.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)