Bouřky a kroupy zasáhnou Moravu a východ Čech

Praha – Po teplých dnech zasáhnou dnes Česko deště a bouřky. Obzvlášť silné budou ve střední a východní části republiky, Český hydrometeorologický ústav vydal varování pro celou Moravu včetně Vysočiny a také pro Pardubický a Královéhradecký kraj. Podle meteorologů hrozí povodně, zvednout se může hladina zejména na malých a jindy klidných tocích. Deště budou zavlažovat Česko většinu týdne.

Obyvatelé krajů Královéhradeckého, Pardubického, Vysočiny, Olomouckého, Jihomoravského, Moravskoslezského a Zlínského musí očekávat bouřky s přívalovými srážkami, naprší až 35 milimetrů. Hrozí také kroupy a nárazy větru. Varování Českého hydrometeorologického ústavu platí od 14 do 23 hodin.

Vzhledem k očekávanému větru a kroupám by měli lidé na odpolední deště řádně připravit například zahradní nábytek, hrozí také povodně. Meteorologové upozornili, že se po prudkých srážkách mohou rozvodnit nejenom malé toky, ale i jindy suchá koryta.

Deště přicházejí po dvou horkých týdnech, kdy se teploty pohybovaly kolem 30 stupňů Celsia, padaly i teplotní rekordy. Přicházející studená fronta ale postupně sníží teploty zhruba až k polovině vrcholů minulého týdne – má být kolem 17 stupňů. Na deštivý pracovní týden naváže svěží týden, kdy by mělo být slunečno s odpoledními teplotami přes 20 stupňů.