V teplickém babyboxu našli chlapce

Teplice - V babyboxu teplické nemocnice našli dnes ráno zdravotníci novorozeného chlapce. Je 55. dítětem v Česku, které někdo do vyhřívané schránky odložil. Dítě bylo v dobrém zdravotním stavu, oblečeno a dobře zaopatřeno. Žádný průvodní dopis ale u sebe nemělo. Zdravotníci mu dali jméno Michal Pondělíček.

V Ústeckém kraji dítě do babyboxu naposledy někdo odložil v červnu v Kadani na Chomutovsku. Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Boxy jsou vždy instalovány v klidných lokalitách, které zaručují zachování anonymity. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika málo minut. Podobná zařízení fungují i na Slovensku a v Maďarsku, Rakousku, Švýcarsku a Německu.

V Česku je zatím 44 babyboxů. V pondělí 12. září zprovozní lékaři další v Městské nemocnici Neratovice, o týden později pak ještě jeden v budově Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v Hradci Králové.