Zájemce o brigádu někdo okrádá na dálku

Nový Jičín – Zájemce o brigády obírá podvodník z Novojičínska. Vylákal z uchazečů o krátkodobou práci informace o jejich účtech u mobilních operátorů a připravil je tak téměř o 100 tisíc korun. Hrozí mu proto až pětileté vězení – pokud ho však najde policie. Ta zatím po podvodníkovi neúspěšně pátrá.

Falešné a navíc nebezpečné inzeráty nabízející brigádu zaplavily internetové servery i sociální sítě. Slibují tisíc korun týdně za třídění e-mailů a vyplňování dotazníků. Podle policie mohou uchazeči při pokusu sjednat si tuto práci peníze nikoli vydělat, ale ztratit.

Zájemci o práci musí vytvořit účet na internetových stránkách jednoho z mobilních operátorů. Kód k účtu ale musí poslat podvodníkovi. Vzápětí peníze z mobilních účtů převádí na vlastní účty u internetových sázkových kanceláří. „Prošetřujeme více než deset případů. Jedná se o osoby z celého území České republiky,“ upozornil policejní mluvčí Petr Gřes.

Mobilní operátoři nedokážou s podvody nic udělat, pouze varovali uživatele před zveřejňováním osobních údajů. „Tím, že povolí přístup ke svému osobnímu účtu – např. t-zones – jiné osobě, mohou si způsobit vážnou újmu, a to nejen finanční,“ sdělila mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Podvodník se ovšem tváří velmi důvěryhodně, představuje jako zástupce existující marketingové firmy Optimont z Prahy. „Je to pro nás velmi nepříjemné. Rádi bychom, aby se to brzy vyšetřilo, protože to velmi poškozuje naši společnost,“ uvedl zástupce společnosti Martin Luňák.

Policie zatím nedokázala podvodníka najít. Podle mluvčího Gřese dovedně maskuje svoji identitu. „Používá plovoucí kódy internetových portálů, přihlašuje se na sítě z různých míst,“ shrnul. Podvedených mohou být podle policejních odhadů stovky. Měli by proto co nejdříve přijít podat trestní oznámení na policejní stanice.