V budově hasičské zbrojnice v Sezemicích dnes bydlí senioři

Sezemice – Obce a města začínají svépomocí řešit, jak pomoci seniorům, pro které není v sociálních zařízeních místo. Například v Sezemicích na Pardubicku otevřeli denní stacionář, který se o tyto seniory bude pravidelně starat. Místo je poměrně netradiční. Připravili pro ně totiž ubytování v bývalé hasičské zbrojnici.

Město vhodné prostory hledalo dlouho. Nakonec se našly. Z budovy hasičské zbrojnice se odstěhovalo obvodní oddělení policie a vznikl stacionář, ve kterém mají senioři pečovatelskou službu. „Využíváme naše know-how a naše zaměstnance k tomu, aby tu tato služba řádně fungovala,“ řekl ředitel Sociálních služeb města Pardubic Petr Krejčí. „Jsme schopni jim zajistit svačiny, obědy a samozřejmě se postarat i o jejich hygienu,“ podotkl starosta Sezemic Bohuslav Kopecký. „Systém pečovatelských domů a středisek pro seniory je trend, který je v Evropě dnes běžný a funguje,“ dodal.

Sezemický stacionář má kapacitu sedm míst. Už první den po otevření jeho služby využili čtyři senioři. „Míst v domovech pro seniory na trvalé pobyty bude samozřejmě vždy omezený počet,“ řekl Krejčí. Vytvoření stacionáře financoval městský úřad Sezemic a částkou 400 tisíc korun přispěl i Pardubický kraj. Další stacionář vzniká v Pardubicích.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)