Policie odhalila na Pardubicku tři velké pěstírny konopí

Pardubice - Policie zadržela pětičlennou skupinu z Pardubicka a Chrudimska, která ve velkém pěstovala konopí. Obvinila je z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Čtyři z nich skončili ve vazbě. Hrozí jim osm až 12 let vězení. Podle kriminalistů se jedná o nejrozsáhlejší případ drogové kriminality, který v Pardubickém kraji vyřešili.

„Máme hlavu celé skupiny i jeho nejbližší pomocníky,“ řekl vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek. Šéfem gangu byl čtyřiapadesátiletý muž.

Dobře organizovaná skupina tří mužů a dvou žen ve věku od 25 do 54 let od roku 2008 v třech rodinných domech v různých obcích v regionu pěstovala konopí. Policisté zajistili více než 5 000 kusů rostlin různé velikosti, podle odhadů by marihuana z nich vyrobená měla na černém trhu cenu několika milionů korun. Zadrželi také dvě vozidla, několik set tisíc korun a zařízení pro pěstování konopí. Obvinění nikde nepracovali, vyprodukovali až desítky kilogramů marihuany, drogy byly zřejmě hlavním zdrojem jejich příjmů. Dosud kvůli drogám trestáni nebyli. Podle kriminalistů nemusí být počet stíhaných konečný.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)