Útulek v Horním Žďáru přichází kvůli podvodníkům o peníze

Horní Žďár – Na Karlovarsku přibývá podvodníků, kteří vydělávají na dobročinnosti druhých. Vydávají se za pracovníky charity a získávají tak od lidí peníze. Poslední případ se týkal útulku pro opuštěná a týraná zvířata, který nyní kvůli nedostatku peněz bojuje o přežití. Městská policie už proti podvodníkům zahájila tažení.

Scénář je pokaždé stejný. Podvodníci lidi přesvědčují, že když si koupí suvenýr, přispějí na záchranu týraných zvířat. „Jsou to věci za pár korun a minimální příspěvek žádají padesátikorunu,“ řekla majitelka útulku Hana Šimková. „Zneužívat toho, že se někdo dobrovolně stará o opuštěná zvířata, a vydělávat na tom na ulici, to je opravdu darebáctví,“ řekl radní pro zemědělství Karlovarského kraje Jaroslav Bradáč.

Kvůli omezenému rozpočtu se paní Šimková může starat jen o dvě stovky týraných, nemocných či opuštěných zvířat. Že na její práci někdo vydělává, zjistila od známých. Byli totiž přesvědčení, že ve sbírce dobrovolníkům přispěli na útulek. „Bohužel tyto peníze nedoputovaly k nám. Celá ta akce byla dílem podvodníků,“ řekla majitelka.

Okradených přibývá. Velitel karlovarské městské policie Marcel Vlasák říká, že policisté o problému ví a snaží se podvodníky odhalit. Nejméně ve dvou případech už byli strážníci úspěšní. „Zjistili jsme, že nemají potřebné doklady, a evidentně se tedy jednalo minimálně o porušení povinností, ne-li o podvod,“ řekl Vlasák. Strážníci doporučují, aby organizátoři sbírek sami nejprve přišli nahlásit, kde a kdy budou peníze vybírat.

Podvodníkům, ale i organizacím, které by porušily pravidla pro organizování sbírek, hrozí od krajského úřadu sankce až půl milionu korun.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)