Plzeňský Prazdroj přestane prodávat kvasnice ostatním pivovarům

Plzeň - Malým pivovarům na Plzeňsku hrozí existenční problémy. Plzeňský Prazdroj jim totiž ze dne na den přestal prodávat jednu z nejdůležitějších surovin - kvasnice. Pivovary je od Prazdroje nakupovaly pod tržní cenou. Hledání nových dodavatelů pro ně nyní bude znamenat vyšší náklady, což by některé menší výrobce mohlo i položit.

Do poloviny srpna nakupovaly malé pivovary kvasnice u Plzeňského Prazdroje. Vedení firmy ale ze dne na den rozhodlo, že rychle rostoucím konkurentům už surovinu prodávat nebude. „Musíme přehodnotit dodávky pivovarských kvasnic, a ty do budoucna subjektům mimo Plzeňský Prazdroj poskytovat nebudeme,“ řekl mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček.

Malé pivovary teď musí hledat nové dodavatele nebo si koupit vlastní přístroj na výrobu kvasnic. Ten však stojí miliony a malí výrobci si jej většinou nemohou dovolit. „Propagační stanice na pěstování kvasnic je pro nás neuvěřitelně drahá záležitost. Zatím jdu cestou spokojenosti zákazníka i za cenu vyšších nákladů na výrobu piva,“ říká sládek pivovaru Modrá Hvězda Petr Petružálek. I přes vyšší náklady se ale majitelé minipivovarů shodují, že výrobky se zdražovat zatím nebudou. „Výhledově s tím zatím nepočítáme,“ dodává Petružálek.

Na Plzeňsku funguje desítka minipivovarů. Podle Hospodářských novin byla většina z nich na levných kvasnicích od Prazdroje závislá. „Kvalita kvasnic z Plzeňského Prazdroje byla dobrá. Z mého pohledu to je naprosto přirozená věc, která se jednou stát musela,“ vyjádřil se k rozhodnutí majitel pivovaru U Rybiček David Ryba. Některým postiženým minipivovarům slíbil pomoc humpolecký Bernard. Většina drobných výrobců z Plzeňska ale zvažuje ještě jiná řešení.

„Momentálně standardní dodavatel v Praze existuje, má určitě vyšší vstupní náklady, takže se poohlížíme ještě dále, i do zahraničí,“ říká spolumajitel pivovaru Pašák Michal Roud. Možné řešení by se dalo okopírovat ze zahraničí. „Tam to řeší tím, že vznikají specializované firmy, které se soustředí jen na dodávky kvasinek a surovin,“ říká prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.

Reportáž Jakuba Kajtmana (zdroj: ČT24)