Kroměřížské Vážany ohrožuje voda z bývalé skládky

Kroměříž - Vedení radnice v kroměřížské části Vážany nechalo zabetonovat kanál pod bývalou skládkou, aby z ní nepronikaly do tamního jezírka nebezpečné chemikálie. Skládka sice už dlouho jako skládka nevypadá, hromady odpadu jsou zasypané hlínou a porostlé trávou i křovinami. U místních obyvatel přesto budí obavy. Před ekologickou hrozbou začalo také varovat občanské sdružení Vážaňák. I když původně radnice tvrdila, že žádná rizika pro obyvatele nehrozí, k zabetonování kanálu raději přistoupila.

Následovat by mělo vybudování hráze, která by bezpečně oddělila vodu od skládky. Město stavbu připravuje a jedná o ní s majitelem pozemků, na kterých jezero vzniklo. Vztahy ale nejsou ideální. Město s vlastníkem pozemků jednalo letos v červnu, ten ale dialog ukončil poté, kdy se ve městě objevily plakáty občanského sdružení. Podle starostky Kroměříže Daniely Hebnarové (ODS) existuje i možnost, že by město hráz postavilo i přes nesouhlas majitele skládky.

Prostor vážanské cihelny, kde byla těžba ukončena v roce 1996, je už léta předmětem sporů. Báňský úřad povolil ukládat ve vytěženém prostoru zeminu, kameny a hlušinu. Majitel areálu, firma Ecodump Igora Mesenského, ale hodlá lokalitu zavézt popelovým granulátem Otosan 2. Proti záměru se postavili obyvatelé Vážan i městské zastupitelstvo. Na možná rizika využití Otosanu 2 už dříve upozornilo ekologické sdružení Arnika, podle něhož obsahuje vysoký podíl toxických látek, jako je arsen a rtuť. Podle Mesenského ale nebezpečí nehrozí. Prostor chce zavézt a vybudovat tam tenisovou halu a golfové hřiště.