Řeky se vrátily do koryt, počasí bude klidné

Jihlava – Toky, jejichž hladiny se po pondělních deštích vzedmuly, už jsou klidné. Všechny jsou ve svých korytech, pouze ve Zruči nad Sázavou ještě zůstává vyhlášen první stupeň povodňové aktivity – bdělost. Český hydrometeorologický ústav neočekává, že by se situace zhoršila, nevydal žádné varování. Lidé tak budou mít klid na likvidaci následků přívalových dešťů.

Povodňová bdělost platí pouze na řece Sázavě ve Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku. Dopoledne se na prvním stupni pohybovala ještě Šlapanka v oblasti Mírovky na Vysočině, stejně tak Doubravka ve Žlebech a na Sázavě v Kácově na Kutnohorsku. Ráno byla bdělost vyhlášena ještě na dvou dalších místech na Vysočině.

Během pondělí byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity - stav ohrožení - na Slavkovickém potoce v Novém Městě na Moravě a v Ostrově nad Oslavou. „Stav pohotovosti představující druhý stupeň platil na řece Oslavě nad vodním dílem Mostiště, na řece Balinka v Balinách a v obcích Řečice a Bobrová u Nového Města na Moravě,“ doplnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. Třetího stupně povodňové aktivity dosáhla v noci také Kněžná v Rychnově.

Ačkoli má být celý týden deštivý, prudké přívalové deště už by se neměly vyskytnout. Dnes očekávají meteorologové ojedinělé přeháňky, ve středu občasný déšť či přeháňky, které večer ustanou.