Jablonné nad Orlicí zahájilo výstavu o životě politické vězenkyně

Jablonné nad Orlicí - Dagmar Šimkovou, politickou vězenkyni z padesátých let, připomíná výstava, která začala v Jablonném nad Orlicí. Lidé se díky ní mohou seznámit s osudem ženy, kterou komunisté v roce 1952 uvěznili a která za mřížemi prožila čtrnáct let. Později žila v emigraci a zemřela v Austrálii v roce 1995. Expozice je vícejazyčná a potrvá do poloviny října. Z Jablonného by se pak měla přestěhovat do Kanady, Austrálie a Lucemburska.

Dagmar Šimková se po únoru 1948 zapojila do protikomunistických aktivit. Rozmnožovala letáky a posměšné karikatury představitelů tehdejšího režimu a mimo to také ukrývala lidi, kteří zběhli z vojny. Za to vše ji pak ve třiadvaceti letech čekalo vězení. „Obě jsme měly útěk z vězení. Byly jsme v Pardubicích na izolaci pro útěkáře a tam jsme se poznaly,“ říká bývalá spoluvězeňkyně Dagmar Šimkové Irena Vlachová. „Zapomnění je pro nás ta nejhorší věc, z toho důvodu jsme celou tuto akci udělali. Je potřeba, aby si co nejvíce lidí uvědomilo, co se dělo v 50. letech,“ řekl iniciátor výstavy Jan Vaněk.

Výstava mapuje celý život Dagmar Šimkové. K vidění jsou zde dobové fotografie, dopisy z vězení i vězeňské dokumenty. Část je věnovaná i knížce nazvané Byly jsme tam taky, která je vzpomínkou Dagmar Šimkové na roky strávené za mřížemi. „Knížku poprvé v roce 1980 vydali manželé Škvorečtí v Torontu ve svém vydavatelství 68 Publishers,“ dodává autorka výstavy Pavlína Kourová. Podle knihy se připravuje také hraný film. Ten chystá režisérka Monika Elšíková.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)