Javorničtí se bojí o bezpečnost, přijdou o policii

Javorník - Vlnu protestů vyvolalo v Javorníku stěhování policie do jiného města. Lidé se obávají snížení bezpečnosti v ulicích a také toho, že muži zákona nestihnou dojet k závažným případům včas. Jenže policisté nemají na výběr, budova s jejich stanicí je v havarijním stavu a na opravy nejsou peníze. Zůstane pouze služebna. Javorničtí občané se ale v boji o záchranu policejního oddělení nevzdávají. Radnice připravuje výzvu na Olomoucký kraj. Chce, aby využil peněz, které v příštím roce stát uvolní, právě na navýšení provozních nákladů policie.

Na konci října bude v Javorníku pouze služebna. Policisté v ní navíc nebudou denně, ale jenom dvakrát týdně. „Máme obavy, že tady začnou růst ghetta, protože jsme místo, které je sociálně velice slabé,“ upozorňuje starostka Javorníku Irena Karešová. V regionu je levné bydlení a nedostatek práce. Nezaměstnanost se pohybuje kolem 30 procent.

Policisté jsou ale přesvědčeni, že dokážou zabezpečit Javorník v téže míře jako dosud. „Určitě to pro nás bude složitý úkol, ale jsem přesvědčena, že obyvatelům Javorníku zajistíme bezpečnost ve stejném standardu, jak jsou zvyklí,“ věří vedoucí územního odboru policie v Jeseníku Ludmila Andělová. Javornické obvodní oddělení policie se přestěhuje do Žulové, vzdálené dvanáct kilometrů – do objektu po cizinecké policii.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)

Policisté nyní pracují v nedůstojných podmínkách v budově, která volá po zásadní rekonstrukci. „Snažíme se sehnat prostředky buď na opravu tohoto objektu, nebo na nákup nového,“ potvrdila Ludmila Andělová. Než se vše vyřeší, budou Javorničtí na přivolané policisty čekat dlouhé minuty navíc.