Hokej v Břeclavi zajištěn, Passvillan mimo hru

Břeclav - Břeclavští hokejisté se mohou těšit na novou sezonu. Podle starosty města Oldřicha Ryšavého (ČSSD) zastupitelstvo schválilo dotace a podporu jak pro mládežnické celky, tak pro tým dospělých. Tamní hokejový tým povede od této sezony soukromá firma GAMA. Jednání s lanžhotským Passvillanem nakonec zkrachovala.

Zatímco na tréninky a výstroj malých hokejistů město přispěje téměř pěti miliony korun, dospělým poskytne pronájem ledních ploch zdarma v hodnotě přes 520 tisíc. Ještě před několika měsíci přitom vedení města hrozilo, že zadluženému klubu už nepřispěje ani korunu.

Proti převedení mládežnického klubu pod nový klub Passvillan Břeclav se na jaře peticí postavili rodiče mladých hokejistů, kteří společně s trenéry projevili zájem o převzetí klubu do svých rukou. Nově vzniklé občanské sdružení HC Lvi Břeclav ale bude pod dohledem městské společnosti Tereza, která provozuje stadion. Vedení města tím chce ohlídat hospodaření klubu s dotacemi. Malí hokejisté už pár týdnů trénují. „Děti se budou účastnit soutěží, jak je naplánováno. Všechny kategorie máme přihlášené,“ oznámil před měsícem ředitel stadionu v Břeclavi Zdeněk Petr.

Klub problémy řeší od začátku roku

Břeclavský hokej se do problémů dostal na přelomu roku poté, co vyšly najevo jeho obrovské dluhy. Hokejový klub v minulosti získával od města dotace ve výši 12 až 13 milionů korun ročně, přesto klub za pouhé tři roky dokázal navýšit svůj dluh z 80 tisíc na 2,5 milionu korun. Nové vedení řeklo dost, protože se podle něj v klubu zbytečně plýtvá. Rozhodlo, že dotaci poskytne pouze mládeži. Klubu tak určitou dobu hrozil i úplný zánik. S nabídkou záchrany se koncem února přihlásila lanžhotská firma Passvillan vyrábějící sportovní vybavení. Jednání ale zkrachovala.