Senátor viní správce lesů z okrádání státu

Toužim (Karlovarsko) – Hospodaření toužimské lesní správy se na podnět tachovského senátora Miroslava Nenutila ocitlo pod drobnohledem vedení státního podniku Lesy ČR. Po kontrole toužimského hospodaření však vedení Lesů ČR prohlásilo, že je vše v pořádku a hospodářské výsledky pobočky se zlepšují. Senátor Nenutil přesto míní, že toužimský správce se obohacuje na úkor firmy.

Senátor za Tachovsko Miroslav Nenutil se po upozornění lidí žijících v okolí lesů spravovaných z Toužimi zaměřil na činnost lesního správce Milana Procházky. Je přesvědčen, že správce na státních majetcích soukromě hospodaří. „Lesní správa nikdy nevykazovala žádné hospodaření s rybami. Přesto se tam ryby chovají a prodávají se potom dál,“ poukázal na příklad senátorův asistent Roman Krumlovský.

Nenutilovi se nelíbí ani způsob, kterým se Milan Procházka na své místo dostal. „Je to zarážející, že člověk který spravoval soukromou společnost tak, že v současné době je na něj uvalena exekuce řádově v desítkách milionů, spravuje státní majetek v hodnotě stovek milionů,“ shrnul senátor.

Samotný lesní správce Procházka se k senátorovým tvrzením nechtěl vyjádřit. Uvedl, že mu to zakazují vnitřní směrnice. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Procházkův zaměstnavatel, Lesy ČR, správce brání. Pronájem malého rybníka k chovu ryb sice označuje za nepochopitelný, protože tak malá plocha není k podobnému účelu vhodná, a chce smlouvu vypovědět, přesto označují nadřízení Procházka za člověka na správném místě. Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka splnil kvalifikační předpoklady a projevuje dostatečné schopnosti. Majetkové poměry uchazečů prý firma při výběrovém řízení zkoumat nemohla.

Vedení Lesů naopak podezírá některé bývalé zaměstnance, že o toužimském správci šíří lži. „Bylo nutno přistoupit i k ukončení pracovních poměrů některých zaměstnanců. Byly kontaktovány orgány činné v trestním řízení s trestními oznámeními,“ uvedl mluvčí Boublík.

Ačkoli Lesy ČR odmítají, že by hospodaření v Toužimi bylo problematické, zpráva o výsledku kontroly zatím není hotova. Senátor Nenutil ji od vedení státního podniku očekává do konce září.