Kostelecké uzeniny propouští, část lidí zaměstnají v novém závodě

Kostelec - Masokombinát Kostelecké uzeniny propustí ze svého kosteleckého závodu v nejbližších týdnech 140 lidí. Část z nich zaměstná v jihočeském provozu v Plané nad Lužnicí, kam přesunul část výroby. Vytvoří zde přibližně sto pracovních míst. Důvodem je specializace výrobních závodů po loňské fúzi s masokombinátem Maso Planá, řekl dnes personální ředitel Kosteleckých uzenin Zdeněk Lidmila.

„Kostelec bude zaměřen na porážku hovězího a masnou výrobu. Veškerá porážka a produkce vepřového se přesouvá do provozu v Plané nad Lužnicí,“ vysvětlil Lidmila. Většina propuštěných skončí už ke konci tohoto měsíce. Za uzavření dohody o ukončení pracovního poměru jim firma vyplatí odstupné ve výši pěti platů namísto povinných tří. Podle Lidmily má větší díl propouštěných lidí pracovní smlouvy na dobu určitou. Části pracovníků, hlavně řezníkům, nabídla firma přechod do závodu v Plané, který je od Kostelce vzdálen přes 70 kilometrů. Měsíčně by proto dostali i tři tisíce korun na dojíždění. V Kostelci by mělo zůstat kolem 900 zaměstnanců, finální stav v Plané bude 500 lidí.

Kostelecké uzeniny, největší tuzemský zpracovatel masa, se k 1. lednu loňského roku sloučily s masokombinátem Maso Planá. Oba výrobci patří Agrofert Holdingu podnikatele Andreje Babiše, největší agropotravinářské skupině v zemi. V závěru loňského roku byla v Kostelci uzavřena porážka drůbeže. Tato výroba byla následně převedena do firmy Vodňanská drůbež, patřící rovněž do Babišovy skupiny. Z kosteleckého závodu kvůli tomu podle tehdejších údajů podniku odešlo asi 200 lidí.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Na Jihlavsku hledalo koncem minulého měsíce práci zhruba 4 500 lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 7,4 procenta. Volných pracovních míst v tomto okrese však úřad práce evidoval jen necelých 300. Na celé Vysočině byla nezaměstnanost 8,5 procenta.