Rarita u Pardubic - vory na převážení rákosí

Pardubice - Ochránci přírody se snaží vytvořit ideální podmínky pro chráněné druhy ptáků, kteří žijí v oblasti bývalého rybníka nedaleko Pardubic. Kosí zde rákosí, které pak převážejí přes mokřady, a to na vlastnoručně vyrobeném voru. Jedná se o raritu.

„Přijede se k ostrovu, naloží se rákos, přejede se do takového přístavu a tady se to překládá na vozík,“ říká Tomáš Blažek ze sdružení Krajina.

Pozůstatek někdejší Pernštejnské rybniční soustavy je podle ekologů mimořádnou oblastí s výskytem vzácných rostlin a živočichů. „Tady to je hlavně ptačí oblast,“ říká Dita Sobotková ze sdružení Krajina. Ptáci jsou prý většinou schovaní v rákosí, takže nebývají vidět. „Co jsem tady viděla krásně, byly bílé volavky,“ dodala Sobotková. Jak říká vedoucí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Vlastimil Peřina, hnízdí tu i takové druhy jako třeba cvrčilka slavíková nebo rákosník velký. „Každému druhu vyhovuje různě starý rákos, takže se snažíme vytvořit ideální podmínky pro co největší počet druhů ptáků,“ dodává Peřina.

S kosením luk a rákosů pomáhají brigádníci. „Studuju na Přírodovědecké fakultě v Brně, takže to s tím i trošku souvisí,“ říká student Jakub Čuhel. „Takto rozsáhlé rákosiny se kosí na třech lokalitách, je to spíše výjimečná záležitost,“ říká Peřina. Samotný rákos na Pardubicku v minulosti sloužil jako stavební materiál, dnes končí většinou v kompostárně, i proto ochránci přírody uvažují o jeho lepším využití.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)