Shromáždění ve Varnsdorfu se obešlo bez větších incidentů

Varnsdorf - Asi tři stovky lidí se dnes sešly na varnsdorfském náměstí, shromáždění ale podle radnice nebylo řádně oznámené. Svolavatel Lukáš Kohout - známý jako falešný asistent někdejšího ministra Jana Kavana - chtěl dav vést k romské ubytovně. Policie ho ale zadržela. Lidé se dali na pochod městem sami. Několik desítek lidí proniklo k ubytovně v ulici T. G. Masaryka, na větší konflikty ale nedošlo. Druhá část davu měla namířeno k ubytovně Sport, tam se ale přes policisty nedostali. Podle zpravodajky ČT Lenky Drmotové byl krátce po 18. hodině už ve městě klid.

Kohouta zadržela policie na náměstí a odvedla ho do vozu. Lidé ale auto obklopili a bránit ho museli policisté v helmách. Nakonec za pokřikování místních policie Kohouta z náměstí odvezla. Lidé na náměstí pískali a pokřikovali na policisty: „Kde jste byli včera?“ jako narážka na večerní okradení ženy, ze kterého místní viní Romy. Tuto verzi přepadení prověřuje i děčínská policie. Kohout byl ale zadržen v jiné souvislosti než s dnešní demonstrací. 

Podle krajské policejní mluvčí Jarmily Hrubešové jsou ve Varnsdorfu dnes v pohotovosti desítky policistů. Podobné shromáždění se minulý pátek změnilo v pochod pěti stovek lidí městem směrem k ubytovnám obývaným Romy. Policie jim v tom ale brzy zabránila.

Den poté se vydalo na pochod Varnsdorfem i shromáždění svolané extremistickým hnutím Svobodná mládež. Dav několik hodin kličkoval městem ve snaze dostat se k romským ubytovnám, policie mu postupně zahrazovala cestu a nakonec jej zastavila jen desítky metrů od nich.

Dnešní den je už čtvrtý, kdy policie musí být kvůli shromážděním a demonstracím v pohotovosti. Demonstrace ve Šluknovském výběžku dosud stály odhadem několik milionů korun. Jen náklady na třísetčlenný policejní tým, který odděluje romskou menšinu od rozhněvaných demonstrantů, činí za jednu demonstraci asi 660 000 korun. Další peníze stojí pohonné hmoty a vrtulník, který nad městy při demonstracích létá. Přesný odhad policie nezveřejnila, podle severočeské mluvčí Jarmily Hrubešové jde ale řádově o statisíce na jeden mítink.

Vstup Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Další shromáždění chystá na sobotu do Nového Boru, Varnsdorfu i Rumburka Dělnická strana sociální spravedlnosti. Setkání na obranu Romů plánuje Iniciativa Násilí nic neřeší. Policie bude mít v pohotovosti několik stovek lidí.

Napětí v oblasti Lužických hor se stupňuje od začátku roku, do oblasti se sestěhovávají Romové z jiných částí Česka a kriminalita výrazně roste. Události nabraly rychlý spád během srpna; nejprve zaútočilo pět Romů mačetami na hosty jednoho z barů v Novém Boru, o čtrnáct dnů pak napadlo v Rumburku až 20 Romů menší skupinku místních obyvatel; policie útok klasifikovala jako rasistický. Reakcí byly klidné pochody proti násilí, ty ale brzy přešly v demonstrace namířené proti Romům, kterých využívají ke zviditelnění nacionalisté.