Extremisté v Krupce příliš nelákali, Romů přišlo dokonce víc

Krupka - Jen zhruba 80 lidí přihlíželo dnešnímu předvolebnímu mítinku Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Krupce, u kterého panovaly obavy z konfliktů s místními Romy. Skutečných příznivců neparlamentní strany byl mezi nimi zřejmě jen zlomek, a více lidí bylo dokonce v jednu chvíli na druhé straně policejního kordonu, kde stáli hlavně Romové. Mítink se konal jen několik desítek metrů od místa, kde v dubnu policie rozehnala dav Romů a odpůrců neonacismu, aby udělala místo pochodu DSSS. Tentokrát ale žádné incidenty nevznikly.

Zatímco v dubnu létaly na problémovém sídlišti Horní Maršov policejní dělobuchy a tonfy, tentokrát zůstalo jen u protiromských výroků, které předseda DSSS Tomáš Vandas ve skoro stejné podobě opakuje už několik let. Extremisté se zřejmě přišli hlavně zviditelnit před komunálními volbami, které se budou ve městě konat v sobotu po dvou předchozích pokusech anulovaných kvůli kupčení s hlasy sociálně slabých.

Mítink na radnici ohlásil Stanislav Holešinský starší, člen DSSS a její kandidát v obou dosavadních hlasováních, lídrem původní kandidátky byla jeho manželka. Holešinská sice chodila mezi přihlížejícími a snažila se rozdávat propagační noviny DSSS, zájem byl ale hodně vlažný - Vandasova glosa ani titulek vyzývající k svržení vlády přítomné příliš nelákaly. Podle oblečení i chování soudě šlo totiž hlavně o místní, kteří se prostě přišli podívat na demonstraci, hrozící eventuálními násilnostmi. Zhruba třetinu hloučku navíc tvořili novináři a policisté v civilu.

„Policie nasadila zhruba 40 mužů a dalších 40 má v záloze,“ uvedl policejní mluvčí Daniel Vítek. Jejich zásah potřeba tentokrát vůbec nebyl; za kordonem sice stálo až 100 Romů, ti ale také jen přihlíželi a ignorovali i pokusy místních anarchistů o pokřiky proti DSSS. Po zhruba 40 minutách Vandas přestal s proslovy a za dalších 20 minut z místa odjel. To už se ale většina lidí stejně rozešla.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)