Důchodci z Kutné Hory vyhráli soud o svůj byt

Kutná Hora - Manželé Pištělákovi žili téměř rok v nejistotě, zda nepřijdou o byt, který před čtyřmi lety koupili. Správce konkurzu původní majitelky bytu David Jánošík jim totiž sdělil, že byt zahrnuje do konkursu a že jej prodá. Manželé se obrátili na soud a navzdory očekávání vyhráli. Nyní čekají, zda se insolvenční správce, který se k soudu nedostavil, proti rozhodnutí odvolá.

„Vyhráli jsme, jsem opravdu rád, že zvítězila pravda a spravedlnost,“ říká důchodce Radomír Pištělák z Kutné Hory. Pištělákovi byt koupili v červnu 2007. Zaplatili za něj milion čtyři sta tisíc korun včetně opravy. Na původní majitelku, Olgu Leitnerovou, která je nezvěstná, byly uvalené dvě exekuce. Pištělákovi první uhradili, o druhé nevěděli a neměli to ani kde zjistit. „Byt jsme koupili v dobré víře, dostali jsme list vlastnictví, který neměl žádný zápis, výpis z katastru také ne, všechno bylo čisté, my jsme žili v pohodě,“ říká pan Pištělák. „Celý život jsme byli poctiví, poctivě jsme všechno uhradili, žádné dluhy jsme nikdy neměli,“ říká paní Josefa Pištěláková.     

Verdikt soudu byl pro obě strany sporu překvapením. Pištělákovým nedávali naději ani představitelé krajské justice. „Obávám se, že manželé Pištělákovi nemusí s touto žalobou uspět,“ říkala místopředsedkyně Krajského soudu v Hradci Králové Jolana Maršíková. „Já se domnívám, že by bylo v rozporu s dobrými mravy, kdyby Pištělákovi přišli o byt za cca jeden a půl milionu korun kvůli pohledávce dneska ve výši deseti tisíc,“ řekl advokát Pištělákových Tomáš Hobl.

Pištělákovi však ještě nemají zcela vyhráno. Správce, který k soudu nepřišel, se může odvolat. „To si rozhodne insolvenční správce,“ vyjádřil se jeho zástupce Milan Václavík. Odvolání by pak řešil vrchní soud.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)