Pyšelská škola je v havarijním stavu, shání peníze na opravu

Praha – Základní škola v Pyšelích na Benešovsku je téměř v havarijním stavu. Nutně potřebuje opravu střechy, kterou zatéká. Vyměnit potřebují i okna a musí se také zrekonstruovat některé uzavřené třídy. Město ale potřebné miliony v rozpočtu nemá a z evropských fondů je zatím nedokázalo získat. Úřad regionální rady už dvě žádosti zamítl, teď posuzuje třetí. Konkurence projektů je ale velká.

Do části pyšelské základní školy, která byla vybudovaná v roce 1884, teď už žáci nesmí. Statik tam zakázal vstup. „V části budovy se pronášely stropy a hrozilo nebezpečí, že by se mohly zřítit,“ vysvětluje rozhodnutí statika ředitelka školy Iva Niklesová. 

Z opuštěných tříd je tak skladiště a téměř sto šedesát žáků se mačká ve stísněných prostorách hlavní budovy. „Ve škole je nevyhovující sociální zařízení, střechou zatéká, poškozená je fasáda budovy, okna netěsní, pro děti nemáme šatny, a tak se převlékají na chodbách nebo ve třídách,“ vypočítává závady starosta Pyšel Stanislav Vosický. „Můj syn má teď vyučování v suterénní třídě, kde je plíseň. Může být jen otázkou času, než se u něho vyvine nějaká alergie,“ dodává předsedkyně školské rady Klára Křížová. 

Město žádalo o peníze na rekonstrukci školy z evropských regionálních fondů již dvakrát, bohužel neúspěšně. Teď má hodnotící komise na stole už třetí žádost. „Problémem je, že ta částka, která je k dispozici, je velmi nízká,“ říká Stanislav Vosický. 

Úřad regionální rady už do středočeských škol poslal jeden a půl miliardy korun. Další půlmiliardu navíc ještě získal přerozdělením z jiných kapitol. Přesto to stále nestačí, poptávka je obrovská. „Nám se běžně hlásí do výzev kolem třiceti žadatelů. My ale můžeme uspokojit jen kolem jedné třetiny až čtvrtiny žádostí,“ uzavírá ředitel Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy Tomáš Novotný.  

Pokud by ani napotřetí žádost o osmdesátimilionovou dotaci nevyšla, chátrající školu bude muset město opravovat postupně za desetitisíce korun z rozpočtu nebo ze sponzorských darů.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)