Propadající se volyňské náměstí zachraňují cestáři

Volyně – Historické náměstí Volyně se pod náporem těžkých nákladních aut začalo propadat. Celá plocha je totiž podsklepena středověkými klenbami, které tlak již nezvládají a hroutí se. Cestáři se proto rozhodli centrum města zachránit a plochu začali zpevňovat. Podle radnice i kraje je to ale nedostatečné řešení, které problém pouze na nějakou dobu odloží. Pomůže podle nich jedině obchvat města, na který ovšem nejsou peníze.

Doprava na náměstí je v těchto dnech z důvodu rekonstrukce uzavřena. Na silnici se totiž musí zpevnit až dvaceticentimetrové prohlubně. Celá rekonstrukce bude podle Josefa Pešla z Ředitelství silnic a dálnic stát necelých sedm milionů korun. I proto radnice kvalitu stavebních úprav bedlivě sleduje. Podle starosty už není pravděpodobné, aby se plocha náměstí pod auty znovu propadávala, a silničáři mu dávají za pravdu. „Rekonstrukce, která byla nařízena, počítá s podstatným zatížením,“ dodal Pešl.

Řidiči při projíždění centrem většinou netušili, že se pod koly jejich aut rozkládá středověký systém chodeb. Stropy ale už přestaly hustý provoz na hlavní spojnici mezi Strakonicemi a hraničním přechodem Strážný zvládat. Loni se jedno z kritických míst propadlo, a tak radnice do díry navezla tři multikáry štěku. Praskliny se všal později objevily i na zdech okolních domů.

Představitelé města i kraje doufají, že nákladní auta nyní začnou jezdit plynuleji a historické náměstí se už nebude tak otřásat. Problém to podle nich ale nevyřeší. „Jediným řešením je dostat kamionovou dopravu mimo centrum,“ komentoval místostarosta Volyně Martin Červený.

Silničáři obchvat zatím nechystají, stavba se mezi prioritní projekty nedostala. Záchrana plochy náměstí je jedinou plánovanou úpravou a silničáři se stavbou obchvatu zatím nepočítají. Rekonstrukce náměstí tak bude trvat ještě měsíc. Těžká nákladní auta se sem vrátí zhruba v polovině října.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)