Při demonstracích na severu Čech 6 zraněných a 41 zadržených

Ústí nad Labem – Při sobotních protiromských demonstracích na severu Čech bylo zraněno šest lidí, z toho tři těžkooděnci. Policisté byli zraněni letícími kameny při potyčkách ve Varnsdorfu. Na služebny bylo předvedeno 41 lidí, šest z nich je podezřelých z trestných činů. Do policejních manévrů v Novém Boru, Varnsdorfu a Rumburku zasáhlo zhruba 600 policistů a tři vrtulníky. Náklady na zásah půjdou zřejmě do milionů.

Na severu Čech demonstrovali příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti i aktivisté vyjadřující podporu Romům. V Novém Boru a v Rumburku se akce obešly bez vážnějších incidentů, ve Varnsdorfu se ale extremisté spolu s místními občany vydali na neohlášený pochod k romským ubytovnám, kde se střetli s těžkooděnci. Ti je rozehnali s pomocí vodního děla a dělbuchů.

Reportáž Richarda Samka a Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Zranění byla jen lehká

Žádné ze zranění nebylo zřejmě vážné; tři těžkooděnci utrpěli zranění od hozených kamenů na rukách či v obličeji. Při střetech ve Varnsdorfu byli zraněni i tři demonstrující, jednoho poranila hozená rozbuška, dalšího obušek. A jedna opilá žena si při pádu poranila rameno, dodává policejní statistika. Hlášeny jsou i škody na majetku. Předměty, které demonstranti házeli, poškodily tři automobily.

Z 41 zadržených demonstrantů je šest podezřelých z trestných činů. Dva lidé kvůli útokům na policisty ve Varnsdorfu, tři kvůli propagaci zakázaných hnutí a jeden kvůli podněcování násilí. Hrozí jim tresty odnětí svobody do pěti let.

Jana Hrubešová, policejní mluvčí

„Je zřejmé, že někteří si přijeli do Varnsdorfu vybít agresivitu až z poměrně vzdálených míst republiky.“

Podle policejní mluvčí Jarmily Hrubešové byli nejagresivnějšími účastníky demonstrací přespolní. Jeden z mužů například při silniční kontrole u Varnsdorfu vyběhl z autobusu a střílel na policisty z plynové pistole. „Přijel až z Hradce Králové. Muž, který byl obviněn z trestného činu v souvislosti se zakázanou symbolikou, je z Českých Budějovic,“ uvedla.

Lokální konflikt přerostl v celonárodní politické téma

Sever Čech v oblasti Šluknovska a Českolipska se v těchto dnech stává místem s nejvyšší koncentrací protestních akcí a pochodů. Z lokálního konfliktu obyvatel, jenž dlouho eskaloval a nakonec propukl v sérii násilných střetů, se stalo politické téma, kterým se kromě úzce profilovaných radikálních stran vážně zabývá i vláda Petra Nečase. Pro zajištění bezpečnosti v severních Čechách premiér neváhal vyslat policejní jednotky a v případě nutnosti nechává ministrovi vnitra volnou ruku v nasazení libovolného množství policistů. Spory starousedlíků s tzv. nepřizpůsobivými občany doutnají na severu Čech již měsíc, ojedinělé konflikty však tamní region zažil v minulých letech hned několikrát.

Počátkem srpna se ale situace vyhrotila. Prvním vážným incidentem byl útok skupiny pěti mladých Romů, kteří se po konfliktu s obsluhou herny v Novém Boru vrhli na osazenstvo mačetami. Podle záznamů létaly vzduchem výroky na adresu „bílých hlav“, z nichž tři oběti si z potyčky odnesly těžká zranění. Dva útočníky policie stále hledá. Incident ze 7. srpna poprvé přiměl stovky lidí, aby na náměstí demonstrovali proti sociálním poměrům a bezpečnosti ve městě.