Začíná rekonstrukce Císařských lázní

Karlovy Vary – Záchrana věhlasných Císařských lázní v Karlových Varech se opět přiblížila. Po letech tahanic a nejasností totiž konečně začala dlouho očekávaná rekonstrukce zřejmě nejhodnotnější karlovarské památky Císařských lázní. Kraj bude muset postupně na záchranu budovy nashromáždit přibližně miliardu.

Pokrývače čeká mravenčí práce. Musejí opatrně sundat každou břidlicovou šupinu, opravit izolaci, vyměnit polámané kusy a do začátku zimy všechno vrátit na původní místo. Poškozenou střechou zatéká především do Zanderova sálu. Voda ničí i okolní prostory. Na chodbách opadává omítka. „Stropy a sloupy se kvůli vlhkosti loupou. Ten pohled není pěkný. Samozřejmě že to má vliv i na statiku celého objektu,“ zdůrazňuje správce Císařských lázní Drahoslav Stráský. 

Specializované firmy budou opravovat i popraskané části kovových rámů oken. „Ty původní rámy jsou ze zinkového plechu a byly vyklepány na dřevěných kopytech. Tak se to tenkrát dělalo. Snahou restaurátorů proto je všechno zachovat v tom stavu, ve kterém to je,“ upozorňuje Drahoslav Stráský. 

Přes tři miliony korun na opravu střechy získal kraj z programu na záchranu architektonického dědictví od ministerstva kultury. Hlavní rekonstrukce celé budovy by měla začít příští rok. „Na tuto rekonstrukci chce Karlovarský kraj získat prostředky z programů ministerstva kultury. Na podzim bude vypsána výzva, do které bychom chtěli přihlásit projekt rekonstrukce,“ říká mluvčí karlovarského magistrátu Jana Pavlíková. 

Z ministerstva kultury může kraj získat tři sta milionů korun. Dalších sto padesát milionů by měl čerpat z Regionálního operačního programu. „Další financování by bylo zajištěno tím, že by si Karlovarský kraj vzal úvěr,“ naznačuje karlovarský krajský zastupitel Tomáš Hybner. Pokud by Karlovy Vary přidaly slíbených sto milionů korun, kraj by podle Tomáše Hybnera nashromáždil potřebnou miliardu.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)